11. STROJARSKI IZAZOV U SLAVONSKOM BRODU – STEM obrazovanje ključno je za budućnost hrvatskog gospodarstva

11. STROJARSKI IZAZOV U SLAVONSKOM BRODU – STEM obrazovanje ključno je za budućnost hrvatskog gospodarstva

SLAVONSKI BROD – Na Strojarskom fakultetu u Slavonskom Brodu 4. svibnja počeo je 11. Strojarski izazov – jedinstvena, ove godine četverodnevna manifestacija,  koji povezuje lokalnu obrazovnu zajednicu, studente, učenike i gospodarstvo. Zajednički ga organiziraju Strojarski fakultet i Đuro Đaković Montaža d.o.o., a svečano ga je otvorila zamjenica gradonačelnika grada Slavonskog Broda Tea Tomas

Tema ovogodišnjeg Strojarskog izazova je STEM revolucija. Riječ je o području obrazovanja koje se temelji  na četiri specifične discipline – znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika. I, nema sumnje – STEM određuje budućnost svijeta. „Obrazovanje u STEM području doprinosi gospodarskom i svekolikom razvoju svake zemlje, a poznato je da je nedostatak stručnjaka upravo iz STEM područja u cijelom svijetu. Zajedno sa srednjim školama, prije svih s Gimnazijom i Tehničkom školom u Slavonskom Brodu, želimo motivirati i animirati učenike osnovnih škola i srednjoškolce da se orijentiraju prema obrazovanju za STEM zanimanja. Dakako, i da nakon obrazovanja ti mladi ljudi ostali u Hrvatskoj i pronađu posao u struci“, ističe dekan Strojarskog fakulteta prof. dr. sc. Ivan Samardžić. 

Strojarski fakultet s interesom mladih za upis nema problema.  Usporedi li se broj upisanih studenata na Strojarski fakultet prije deset godina i danas, taj broj se povećao gotovo dva puta, odnosno danas na tom fakultetu ima 525 studenata više nego prije deset godina. „Postoji interes prije svega jer je to zanimljiv studij, koji pruža  mogućnost relativno laganog zapošljavanja. Nema stručnjaka iz STEM područja na burzama rada, odnosno relativno brzo se zapošljavaju. To mlade ljude najviše i zanima: kako što prije dobiti posao i ostati živjeti u Hrvatskoj. To je i naša želja, naša vizija i misija ove manifestacije već 11 godina“, dodaje dekan Samardžić.

Sve većem interesu mladih za obrazovanje u tehničkim znanostima doprinijela je i dugogodišnja suradnja Strojarskog fakulteta s Đuro Đaković Montažom, brodskom tvrtkom u kojoj je posao pronašlo 90 posto inženjera koji su diplomirali upravo na Strojarskom fakultetu. „Kroz ovih jedanaest godina i u praksi smo dokazali zašto je dobro upisivati STEM zanimanja,  zapošljavajući mlade inženjere sa Strojarskog fakulteta , njih 56 koji su u našoj tvrtki. Dokazali smo da na taj način oni mogu ostati i raditi u svome gradu. Među njima ima i djevojaka što je također dokaz da strojarski inženjer nije isključivo muško zanimanje“, kaže Darko Katić, član Uprave ĐĐ Montaže d.o.o.

 

Već na samom početku snažan dojam na sudionike programa otvorenja ostavilo je predavanje prof. dr. Dražana Kozaka koji je predstavio poražavajuće podatke  hrvatskog gospodarstva u komparaciji sa zemljama EU. Može li ulaganje u obrazovanje i istraživanje u STEM području biti ključ gospodarskog razvoja i povećanja zaposlenosti u Hrvatskoj – pita se prof. dr. Kozak. „Dva su ključna strateška pitanja o kojima vladajući i odgovorni na svim razinama društva moraju hitno odgovoriti i ponuditi rješenja: prvo – kako zaustaviti odljev STEM stručnjaka iz Hrvatske kada je prosječna plaća koju mogu dobiti u razvijenim zemljama članicama EU i tri puta veća; i drugo – postaje li bezuvjetno besplatno visoko obrazovanje zapravo ulaganje u razvoj drugih država?“ – naglašava prof. Kozak.

 

Mali koraci poticaja koji puno znače i stipendije su studentima koji upisuju STEM obrazovne smjerove. Tako Brodsko-posavska županija sukladno svojim proračunskim mogućnostima stipendira studente deficitarnih zanimanja, istaknuo je Stjepan Bošnjaković, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Brodsko-posavske županije

No, ima i studenata koji nakon studija žele ostati u Domovini, ovdje pronaći posao u struci ili pak pokrenuti i vlastiti. Jedan od njih je i Almir Rebronja iz Osijeka, student 3. godine strojarstva na Strojarskom fakultetu u Slavonskom Brodu, koji kaže kako je važno poticati djecu, od najranije osnovne škole da se zainteresiraju za STEM predmete. „Uostalom, sve je to neizostavni segment 4. Industrijske revolucije“, dodaje. Njegova kolegica, Veronika Opačak iz Slavonskog Broda smatra da je bitno imati volju. „Ništa nije teško, ako se ima volje, sve se može“, poručuje Veronika.

Niz predavanja bit će ovih dana na brodskom Strojarskom fakultetu. Jedno od zanimljivijih bit će i na temu „The Danger of Brain Drain“ (opasnost od odljeva mozgova), Joannisa Pournarasa, predstavnika tvrtke Ascendant Capital Advisors d.o.o. , a Dubravko Šotola če govoriti o konstrukcijskom razvoju bicikla.  Interaktivna predavanja, praktične radionice, izložbe, kvizovi, stručne ekskurzije, posjeti tvrtkama Magma d.o.o. i Color Emajl d.o.o. u Požegi, te tvrtki Đuro Đaković Montaža d.o.o. – samo je dio programa koje očekuju zainteresirane učenike, studente i njihove profesore do 9. svibnja na 11. Strojarskom izazovu

Ivica Vlašić

 

 

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

thirteen + seventeen =