Portugal lider u proizvodnji bicikala

Portugal lider u proizvodnji bicikala

Portugal se razvio u najvećeg europskog proizvođača bicikala pretekavši konkurenciju iz mnogo veće Njemačke i Italije. Tajna leži u kombinaciji tradicije, know-how-a i niskih plaća.
Bicikli s okvirom od bambusa ili super lagani trkaći bicikli s okvirom od karbona i s najlakšim sjedalom na svijetu od samo 35 grama, ali i najnormalniji bicikli za svakodnevicu: sve se to proizvodi u Portugalu, zemlji koja se posljednjih godina popela na poziciju najvećeg proizvođača bicikala u Europi.

„Mi smo 2021. izvezli bicikala i opreme u vrijednosti od 600 milijuna eura, a ove godine će ih biti još više”, kaže Gil Nadais, glavni tajnik portugalske udruge proizvođača bicikala Abimota.

Od 2020. Portugal, zemlja koja baš i ne pada odmah na pamet kada se pomisli na bicikle, je u međuvremenu postao najveći proizvođač bicikala u Europi, a prednost pred konkurentima iz Italije i Njemačke bi se u budućnosti mogla i dodatno povećati.

Filip Mota, direktor proizvođača bicikala Incycles iz srednjoportugalskog gradića Anaide je jedan od nositelja ovog uspjeha. No čak je i njega iznenadio ovaj uzlet Portugala. Od 2009. se broj zaposlenih u njegovom poduzeću povećao s 40 na 300. Ove godine Incycles će proizvesti 250.000 bicikala u vrijednosti od 80 milijuna eura.

U proizvodnim halama u gradu Anaidi, koji u međuvremenu nosi naziv biciklističke metropole Portugala, rade radnici koji mjesečno zarađuju između 800 do 1.000 eura, znatno manje nego kolege u Njemačkoj. Zbog sitnih dijelova u ovim proizvodnim fazama roboti još uvijek ne dolaze u obzir. Velika pozornost se polaže na kvalitetu.

izvor: seebiz.eu