16. Pokladno jahanje u Gundincima okupilo više od 50 konjanika

16. Pokladno jahanje u Gundincima okupilo više od 50 konjanika

GUNDINCI – Više od 50 konjanika projahalo je ove subote, 25. veljače gundinačkim šorovima, nastavljajući višegodišnju tradiciju pokladnog jahanja i u tom slavonskom selu na samoj istočnoj granici Brodsko posavske županije. Došli su pokladni jahači na svojim konjima iz brojnih sela brodske županije, ali i susjednih Osječko baranjske i Vukovarsko srijemske.

„Ovo je 16. po redu Pokladno jahanje u Gundincima, koje je organizirala Konjogojska udruga Gundinci. Ovo je tradicija naše Slavonije kao što i Sinjani imaju alku. To su drevni običaji koje ne smijemo zaboraviti, koje svake godine moramo iznova održavati i čuvati“, kaže Igor Jeđut, predsjednik KU Gundinci koja danas okuplja 35 članova, konjogojaca, koji u selu još imaju konje. Najstariji je među njima, ako ne i u Slavoniji, Martin Kokanović (74), koji ima četiri konja. Dida Martin jaše od djetinjstva. Nikada nije prestao. Previše, kaže, voli konje. Još i danas svoje konje znade upregnuti i u plug pa poorati komadić plodne slavonske zemlje, baš kao nekad.

„Ja sam se rodio s tim. Meni su moji otac, dida i pradida prenijeli ljubav prema konjima. Konje treba voljeti i s njima pričati. Oni sve razumiju. Mladi to danas baš i neće. A ja im poručujem, ne bježite od tradicije svojih predaka, čuvajte ovo bogatstvo, jer konji su blago kakvo nećete nać’ nigdje u svijetu“, kaže dida Martin.

Bilo je u Gundincima nekad dvostruko više uzgajivača konja. Ali, mnogi su trbuhom za kruhom u bijeli svijet otišli, konje rasprodali, tako da u selu danas ima još 40-ak konja, većinom lipicanaca. Okupljeni su u svojoj udruzi, jednoj od najstarijih konjogojskih koje djeluju u Brodsko posavskoj županiji i na svom hipodromu organiziraju tijekom godine nekoliko manifestacija, među kojima su konjički turniri i manifestacija ‘Vrani se konji igrali’.  „Ponosan sam na ovu tradiciju i naše slavonske običaje, ove prekrasne konje. Planiramo na ovom našem hipodromu tijekom godine organizirati i više događanja. Imamo dobru suradnju s konjogojskim udrugama iz susjednih sela naše Brodsko posavske, ali i susjedne Vukovarsko srijemske županije, iz Babine Grede i Županje. Za budućnost konjogojstva u Slavoniji imamo mogućnosti povući i značajna sredstva iz europskih fondova, ali samo udruženim snagama svih konjogojskih udruga i uz pomoć Županije“, kaže Ilija Markotić načelnik Općine Gundinci, koja pomaže organizaciju Pokladnog jahanja.

I  ovogodišnje je počelo okupljanjem sudionika i gostiju na Hipodromu u selu, odakle su potom na svojim konjima obišli cijelo selo, zaustavljajući se na još osam postaja, kod kućedomaćina koji su ih počastili domaćim slavonskim specijalitetima, vinom i rakijom. Bogatstvo slavonske trpeze još je jednom potvrdilo, da dok je slavonskog seljaka i plodne zemlje, Slavonija neće biti gladna…

Ivica Vlašić

 

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

four × four =