2. SIBINJSKA FIŠIJADA – Josip Pavić: Sibinj će za pet godina postati vodeća gastro destinacija

2. SIBINJSKA FIŠIJADA – Josip Pavić: Sibinj će za pet godina postati vodeća gastro destinacija

SIBINJ – Josip Antolović iz Beravaca pobjednik je ovogodišnje, druge po redu Fišijade u Sibinju, koju su u subotu, 23. srpnja sjajno organizirali ribiči okupljeni u Športsko ribolovnu udrugu Petnja, uz pomoć nogometaša NK Mladost  i Općine Sibinj, u središnjem sibinjskom parku, iz kojega je miris pečene ribe i fišpaprikaša privukao nekoliko tisuća posjetitelja.

U natjecanju u kuhanju fiš paprikaša ove su godine u Sibinju sudjelovale 32 ekipe ili pojedinca iz svih krajeva Brodsko posavske županije, no čini se da su se opet najboljima potvrdili fiš majstori s istočnoga dijela, točnije s područja općine Velika Kopanica. Naime, drugo odnosno četvrto mjesto osvojili su Ivica Pandurević i Josip Kitanović iz Velike Kopanice. Treći je pak bio Danijel Boranić iz Oriovca, a petu nagradu odnijeli su članovi ŠRU Grgeč iz Jaruga.

„Opet ću reći što sam rekao i na brodskoj Fišijadi: nema tu neke posebne tajne kako skuhati najbolji fiš.  Mislim da se uspjeh krije u dugogodišnjem kuhanju fiša, u vodi, a naša beravačka voda je sigurno najbolja, u kvalitetnoj ribi, paprici i vatri ispod kotlića koja mora biti uravnotežena. Riba ne smije skakati u kotliću jer će se raspasti. Fiš se kuha na drva, a najbolje drvo je crvena vrba“, objasnio je pobjednik Josip Antolović, koji već dugi niz godina kuha fiš, a osim na ovakvim natjecanjima i barem jednom tjedno za svoju dušu, plus još za proslave i društvo. Na upit gdje lovi ribu, kaže kako u svom životu nije upecao ni tri ribe, ali je zato skuhao tri tisuće kotlića fiša!

Domaćini su za sve posjetitelje osigurali besplatan fiš, a po simboličnoj cijeni prodavali su i pole šarana pečenih na rašljama, ali i roštilj za sve one koji nisu ljubitelji ribe.  „Ispekli smo 800 šaranskih pola i 200 potkova, te od 80 kilograma soma, šarana i smuđa skuhali 200 litara fiša u velikom kotliću. Riba je došla svježa, ali nije iz jezera Petnja kako će neki pomisliti, nego iz starog ribnjaka“, rekao je Ivica Koprivnjak, predsjednik Udruge sportskih ribolovaca „Petnja“ koja broji 200 članova.

U organizaciju oko postavljanja velikih šatora, šanka s osvježavajućim pićima i pripreme druge logistike, angažiralo se i  25 nogometaša i članova NK Mladost „Jako smo zadovoljni i zahvalni i ribičima iz ‘Petnje’ i našoj Općini Sibinj na pomoći. Interes je bio jako veliki, no zbog skučenosti prostora morali smo primiti samo 32 natjecateljske ekipe, ali slijedeće godine ćemo sigurno proširiti i prostor i broj natjecatelja“, kaže Tomislav Abramović iz NK Mladost.

Da će dogodine sibinjska Fišijada biti još bolja i veća, a po masovnosti za pet godina i vodeća na karti gastro manifestacija u županiji, nagovijestio je i sam načelnik općine Sibinj Josip Pavić.

„Prošle godine dao sam si  zadatak uvesti nešto novo u našoj općini i ucrtati se na karti gastro destinacija. Cilj nam je za pet godina imati najveću fišijadu u županiji, imamo neke zamisli oko organizacije čobanijade i kulinijade, a ne teba zaboraviti ni da nam uskoro, početkom kolovoza u Gornjim Andrijevcima slijedi i tradicionalna kukuruzijada. Mi u Sibinju imamo lijepu povijest što se tiče ribe, tu nam je naše jezero Petnja, omiljena destinacija brojnih ribiča i prekrasna priroda, ondje djeluje i Športsko ribolovna udruga u kojoj je 200 članova i bilo bi šteta ne iskoristiti te potencijale za organiziranje ovakve jedne lijepe gastronomske manifestacije. Na moju inicijativu, prošle godine su se u ovu priču uključili svi članovi ŠRU Petnja ali i NK Mladosti iz Sibinja, i hvala svima na njihovoj potpori, jer kad spojite ribiče i nogometaške to je dobitna kombinacija u Sibinju. Mislim da ćemo se sljedeće godine za organizaciju fišijade morati prebaciti na drugu stranu sibinjskog parka, preko ceste, jer ovaj središnji kod crkve već ove jeseni počinjemo rekonstruirati i obnavljati, s instalacijom dječjeg igrališta, a i radi većeg prostora, jer je ovaj postao malen obzirom na sve veći interes za sudjelovanje na fišijadi“, kaže načelnik Josip Pavić, koji se i sam spremno angažirao u pečenju šaranskih pola i posluživanje gostiju s fiš paprikašem.

Tako je i novinare koji inače prate gastronomski turizam ugostio na najvišoj V.I.P. razini i hvala mu na tome. Feštalo se i u ribi guštalo do dugo u noć, uz svirku Najboljih hrvatskih tamburaša!

Ivica Vlašić

  • 02
  • 03
  • 11
  • 04
  • 08
  • 07
  • 06
  • 05
  • 09
  • 10