Premijer Orešković na summitu EBRD-a: Hrvatska je otvorena za nove investicije

Premijer Orešković na summitu EBRD-a: Hrvatska je otvorena za nove investicije

Premijer Tihomir Orešković , koji je u ponedjeljak, 22. veljače sudjelovao na investicijskom summitu Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), izrazio je zadovoljstvo jer su njegove poruke naišle na dobar prijem kod potencijalnih investitora. 

– Imali smo vrlo uspješan dan . Mislim da smo uspjeli iskomunicirati glavne poruke u kojem smjeru ide Hrvatska. Imao sam priliku prezentirati naš program reformi, poručiti da smo otvoreni za suradnju s investitorima. Povratne informacije su jako dobre – izjavio je premijer Orešković nakon summita, na kojemu su bili i premijeri  Crne Gore, Srbije,  Kosova, Albanije i BiH te brojni poduzetnici i potencijalni investitori.

Premijer Orešković je predstavio strateške prioritete svoje Vlade i glavne prekogranične investicijske projekte u energiji i infrastrukturi. Posebnu pozornost posvetit ćemo svim aktivnostima koje potiču gospodarski rast, stvaraju nova radna mjesta, pozitivnu investicijsku klimu i podižu životni standard naših građana, rekao je Orešković te istaknuo da će vlada sredinom ožujka izaći s dobro uravnoteženim proračunom s fokusom na fiskalnoj konsolidaciji i smanjenju proračunskog deficita.

Sljedeći korak je smanjenje javnog duga aktiviranjem 500 milijuna eura mrtvog kapitala. Cilje je pobošljati kreditni rejting kako bi se smanjili troškovi zaduživanja. Potom, prioritetet je stvoriti fond od 500 milijuna eura za investicije u mala i srednja poduzeća, te povlačenje sredstava iz europskih fondova. Prošle godine Hrvatska je povukla 500 miliuna eura, a ove godine je cilj povući između 900 milijuna i milijardu eura. Tim sredstvima financirali bi se projekti u infrastrukturi, turizmu, poljoprivredi. Orešković je istaknuo i potrebu stvaranja pozitivne investicijske klime i smanjenja birokracije unutar sustava, to jest pobošljanje učinkovitosti javnog sektora. Hrvatski premijer je rekao da je na ovom summitu jedini od premijera  koji je bio investitor, da je kao predsjednik Plive investirao oko 250 milijuna eura.

Od prekograničnih infrastrukturnih projekata premijer Orešković je istaknuo LNG terminal na Krku, Jadransko-jonski plinovod, Jadransko-jonsku autocestu te izgradnju hrvatskog dijela koridora 5c koji preko Bosne i Hercegovine povezuje luku ploče sa Slavonijom i Mađarskom. Orešković je rekao da su ti projekti važni i za privatni sektor.  Ja sam po prirodi optimist i  vjerujem da Hrvatska i njezini susjedi predstavljaju odličnu prigodu za investicije na lokalnoj razini, koje će povećati naš međusobni prosperitet i osigurati platformu za veću suradnju i svjetliju budućnost za sve naše građane, rekao je  Orešković.

Na marginama skupa razgovarao je s britanskim inoministrom Hammondom, ministrom za trgovinu i ulaganja  Maudeom, predsjedateljem Vijeća ministara BiH Zvizdićem, srbijanskim premijerom Vučićem, predsjednikom Europske banke za obnovu razvoj  Chakrabartijem te s prvim potpredsjednikom EBRD-a Bennettom.  U razgovoru sa Zvizdićem bilo je riječi o mogućnosti prekogranične suradnje i jačanju gospodarskih veza. Orešković je ponovno izrazio potporu ulasku BiH u EU, a Zvizdić mu je zahvalio i zamolio za pomoć u procesu pristupanja te pozvao hrvatskog kolegu u službeni posjet Bosni i Hercegovini. Orešković i Zvizdić izrazili su interes za zajedničke projekte u poljoprivredi, energetici i turizmu. Bilo je riječi o migrantskoj krizi, a zajednički zaključak je da je potrebna dobra komunikacija i koordinacija svih zemalja koje su s njom suočene. Orešković je rekao da je sa srbijanskim premijerom Vučićem imao kratak, kurtoazni razgovor, uglavnom posvećen migrantskoj krizi. Vučić je rekao da je s premijerom Oreškovićem imao “pristojan i sadržajan razgovor” te izrazio nadu da će imati priliku ugostiti ga u Beogradu.