Angela Merkel premijeru Oreškoviću: podržavam hrvatsku politiku reformi

Angela Merkel premijeru Oreškoviću: podržavam hrvatsku politiku reformi

BERLIN – Premijer Tihomir Orešković doputovao je u službeni posjet Njemačkoj gdje ga je uz vojne počasti u svom uredu u Berlinu primila kancelarka Angela Merkel.

Raduje me što mogu pozdraviti hrvatskog premijera Oreškovića. Hrvatska i Njemačka su prijateljske zemlje, veliki broj Hrvata živi u Njemačkoj, a veliki broj njemačkih turista dolazi u Hrvatsku. Želimo nastaviti prijateljske odnose, izjavila je Merkel. Dodala je da su razgovarali i o novom programu hrvatske vlade, koji ima težište na gospodarskoj suradnji. Dogovoren je njemačko-hrvatski task force, koji će se sastati 15. ožujka.

Angela Merkel i  Tihomir Orešković razgovarali su i o izbjegličkoj krizi. Kancelarka je jasno istaknula da Njemačka podržava ono što je dogovoreno  na sastanku 16. veljače, da nitko nema pravo birati u koju će zemlju ići izbjeglice. Da ćemo pomoći Turskoj, da branimo vanjske granice i da moramo paziti da nijedna zemlja ne bude pod prevelikim teretom, naglasila je.

Orešković je pak podsjetio da su Hrvatska i Njemačka partneri u EU i NATO savezu. Imamo zajedničke ciljeve i izazove koji traže europske solucije. Njemačka je pokazala humanost u krizi prema izbjeglicama, Hrvatska je kao tranzitna zemlja prepoznala patnju naroda i surađivala je u pomoći. Apsolutno razumijemo problematiku koju ćemo rješavati unutar EU, izjavio je premijer Oešković, i dodao da šefovi policija na balkanskoj ruti, zajedno s Austrijom, svaki dan prate situaciju na terenu i komuniciraju o eventualnim promjenama. Ako budemo trebali iskoristiti vojsku, a to je da olakšamo proceduru i humanitarnost, to ćemo vidjeti. Hrvatska će štititi svoje granice i ponašati se kao partneri, pomoći ćemo izbjeglicama, zaključio je hrvatski premijer.

Na upit novinara za komentar predložene reforme hrvatske Vlade, napose na polju ekonomije, kancelarka Merkel istaknula je podršku Hrvatskoj. Premijer Orešković me upoznao sa svojim programom, smanjenjem duga, proračunom i planovima za oporavak zemlje. Tu politiku ferormi mogu samo podržati, ako dođe do rasta i smanjenja dugova, to će biti dobro. Mi smo spremni pomoći s našim tvrtkama, da se uključimo u investicijsku djelatnost. Što transparentniji uvjeti, to je bolja investicijska klima, rekla je Merkel.

Podsjetimo, ranije je predsjednica parlamentarne njemačko-hrvatske skupine prijateljstva Astrid Freudenstein izrazila  nadu u poboljšanje investicijske klime u Hrvatskoj i želju da će, unatoč dugotrajnom procesu formiranja hrvatske vlade, u Hrvatskoj uskoro doći do reformi koje će to omogućiti. Istaknula je kako u Njemačkoj za to postoji veliko zanimanje ulagača te ustvrdila kako su odnosi Njemačke i Hrvatske uvijek bili na visokoj razini te da su ulaskom Hrvatske u EU još dobili na kvaliteti, a posebice nakon ukidanja i posljednjih ograničenja na njemačkom tržištu rada za hrvatske državljane.

U poslijepodnevnim satima premijer će se u prostorijama Veleposlanstva Republike Hrvatske u Berlinu  susresti s papinskim nuncijem u Njemačkoj msgr. Nikolom Eterovićem, te s predstavnicima zajednice Hrvata u Njemačkoj.

izvor: vijesti.hr