Princ od Walesa i vojvotkinja od Cornwalla stigli u posjet Hrvatskoj

Princ od Walesa i vojvotkinja od Cornwalla stigli u posjet Hrvatskoj

Britanski prijestolonasljednik Charles, princ od Walesa i njegova supruga Camilla, vojvotkinja od Cornwalla stigli su u ponedjeljak, 14. ožujka u Zagreb, na početku dvodnevnog  službenog posjeta Hrvatskoj, kojemu je cilj jačanje odnosa između Hrvatske i Ujedinjenog Kraljevstva. Princa Charles i vojvotkinju Camillu dočekala je najprije predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, a nakon nje primio ih je i premijer Tihomir Orešković.

Počasnu bojnu na Pantovčaku princ Charles pozdravio na hrvatskom jeziku, riječima pozdrav vojnici. U razgovoru s Predsjednicom i Premijerom, Princ od Walesa osobit je interes pokazao za stanje i mogućnosti hrvatskog gospodarstva u okviru Europske unije, a osvrnuvši se na značaj ulaganja u mlade, istaknuo je vrlo uspješni britanski program Chevening stipendija kroz koji je iz Hrvatske stipendirano stotinjak uspješnih polaznika.

Po dolasku u Banske dvore, princ i vojvotkinja upisali su se u Zlatnu knjigu gostiju, nakon čega su razgovarali s premijerom Tihomirom Oreškovićem i njegovom suprugom Sanjom Orešković o promoviranju i nastavku građenja dobrih odnosa između građana Hrvatske i Ujedinjene Kraljevine. Premijer Orešković pokazao je princu i vojvotkinji fotografije koje prikazuju posljedice raketiranja Banskih dvora 7. listopada 1991. te dvije ilustrirane  knjige (Catalogue of Peace and War i Lettere a nessuno), s fotografijama kulturnog bogatstva prije rata i ratnim svjedočanstvima te slikama kulturne baštine razorene tijekom rata u Hrvatskoj. U dvorištu Banskih dvora, visoki su gosti razgledali ploču s oznakom mjesta udara rakete koja je izravno pogodila palaču, a direktor Hrvatskog restauratorskog zavoda Mario Braun upoznao ih je s obnovom u raketiranju oštećenog dijela zgrade Banskih dvora.

Njihova visočanstva princ Charles i vojvotkinja od Cornwalla u nastavku boravka u Hrvatskoj nazočili su svečanom programu posvećenom 400. godišnjici smrti Williama Shakespearea u u Hrvatskom narodnom kazalištu, a večer su proveli na Pantovčaku gdje je Predsjednica priredila svečanu večeru s više od 60 uzvanika iz svih područja javnog života.

U utorak, 15. ožujka princ Charles i vojvotkinja Camilla dolaze u Slavoniju, gdje će posjetiti Osijek, Kopački rit i Đakovo.

Cilj posjeta princa od Walesa i vojvotkinje, kojoj službeno pripada naziv princeze od Walesa, ali ga ne koristi zbog još živog sjećanja na pokojnu princezu Dianu, prvu Charlesovu suprugu, jačanje je odnosa između Hrvatske i Velike Britanije, ali ne samo političkih nego i odnosa među građanima, rekao je uoči posjeta britanski otpravnik poslova u Hrvatskoj Ian Cliff.

Princ Charles došao je peti put u Hrvatsku u kojoj je prvi put boravio prije gotovo 40 godina, a zadnji put prije dvadeset. Vojvotkinji Camilli ovo je prvi posjet Hrvatskoj.U njihovoj pratnji doputovali su njihovi osobni tajnici, te osoblje britanskog kraljevskog osiguranja. Britanski novinari koji prate kraljevsku obitelj već su ranije stigli u Zagreb, a zajedno s hrvatskim novinarima za praćenje posjeta akreditirano ih je više od 180.