3,5 milijardi eura za bečke infrastrukturne, tehnološke i istraživačke projekte

3,5 milijardi eura za bečke infrastrukturne, tehnološke i istraživačke projekte

Austrijsko ministarstvo prometa, inovacija i tehnologije do 2022. godine investirat će 3,5 milijardi eura u infrastrukturne, tehnološke i istraživačke projekte glavnog austrijskog grada. Veći dio sredstava, odnosno 1,6 milijardi eura, bit će investiran u izgradnju i modernizaciju željezničkog prometa i linija podzemne željeznice, dok je milijardu eura predviđeno za proširenje cestovne mreže. Za projekte u području primijenjenog istraživanja i razvoja bit će izdvojeno 750 milijuna eura, a 50 milijuna eura predviđeno je za investicije u digitalnu infrastrukturu Beča.

„Jako mi je drago što nam je Ministarstvo infrastrukture partner koji će u narednih nekoliko godina investirati u inovativne i održive projekte našeg grada. Javnim investicijama unapređujemo infrastrukturu Beča, proširujemo postojeće i stvaramo nove ponude, počevši od javnog prijevoza do digitalne infrastrukture. Od ovakvih projekata ne profitiraju samo bečke tvrtke i građani, nego i stotine poduzeća izvan granica Beča. Tako je samo na produženju metro linije U1 primjerice bilo angažirano više od 200 tvrtki“, izjavila je bečka gradska zastupnica za gospodarska pitanja, Renate Brauner.

Investicije u željeznički promet obuhvaćaju pije svega projekte proširenja željezničkih linija na relacijama od Beča do Bratislave i Břeclava, a najveći dio sredstava predviđenih za obnovu cesta bit  će investiran u izgradnju završne dionice obilaznice oko Beča.

U području istraživanja u Beču su posebno zastupljene komunikacione tehnologije, računalna  tehnika, medicina, biologija i farmacija, pa će shodno tome sredstva biti adekvatno raspoređena.

Sve će ove investicije u narednih pet godinama u Beču stvoriti i osigurati 44.000 dodatnih radnih mjesta.

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

3 × 4 =