Puštena u rad prva punionica električnih automobila u Slavonskom Brodu

Puštena u rad prva punionica električnih automobila u Slavonskom Brodu

SLAVONSKI BROD – I grad Slavonski Brod pridružio se popisu gradova s punionicama električnih automobila. Brodska ELEN punionica svečano je puštena u rad 31. ožujka,  a nalazi se na ulazu u Tvrđavu Brod, u Vukovarskoj ulici.

Uz gradonačelnika Mirka Dusparu na službenom puštanju u redovni pogon prve ELEN punionice bili su i voditelj projekta e-Mobilnosti HEP Grupe Ivica Skorić te direktorica Elektre Slavonski Brod Branka Balašević.

Punionica električnih automobila je postavljena temeljem Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila, prema kojemu je Grad Slavonski Brod dao pravo služnosti za parkirna mjesta, a HEP je nabavio i ugradio punionicu uz tehničku podršku Elektre Slavonski Brod. Investicija je vrijedna oko 70 tisuća kuna. Na punionici je moguće istodobno puniti dva vozila, uz vrijeme punjenja od jednog do četiri sata, ovisno o stanju baterije vozila. Punjenje je za sada besplatno, ali je moguće samo uz RFID identifikacijsku karticu. Punionica će u razvojnoj fazi projekta omogućiti testiranje tehnologije i praćenje navika korisnika radi pripreme odgovarajućeg modela naplate i kasnijeg prelaska na komercijalnu fazu korištenja punionica.

HEP je do sada u Hrvatskoj postavio sedamnaest javnih ELEN punionica i to po jednu u Labinu, Vukovaru i Slavonskom Brodu, (u Križevcima i Opatiji u probnom radu) te četiri u Osijeku, tri u Varaždinu s AC punjačima (2×22 kW), kao i pet ultrabrzih punionica (snage 50 kW DC i 43 kW AC) u Koprivnici izgrađenih u sklopu EU projekta „Civitas Dyn@mo“, koji je usmjeren na razvoj najučinkovitijih mjera prometne održivosti temeljem elektromobilnosti i planiranja održivog gradskog prometa. Uskoro bi u probni rad trebale biti puštene punionice u Jastrebarskom, Krapini i Bujama, dok bi ispred zgrade Gradskog poglavarstva Grada Zagreba gradnja prve ELEN stanica sa solarnim nadstrešnicama trebala biti završena do 10. svibnja 2016. godine. U ovoj godini, HEP planira i izgradnju punionica u Rijeci, Splitu, Dubrovniku, Šibeniku, Zadru, Vodicama, Umagu, Virovitici, Bjelovaru, Vinkovcima, Ludbregu…

U svom voznom parku HEP za sada ima 22 električna vozila, a u garaži glavne poslovne zgrade u Zagrebu izgrađen je sustav koji se sastoji od jednog centralnog punjača (AC 22 kW i DC 20 kW) i šest wallbox (slave) punjača, svaki snage 3,7 kW za osam parkirnih mjesta, koji je namijenjen punjenju HEP-ovih električnih vozila.

HEP je prvi u Hrvatskoj prepoznao europski trend uvođenja odrednica održivog razvoja u sektore energetike i transporta. Zbog toga u razvojni projekt elektromobilnosti ulazi kao ravnopravni partner sa zainteresiranim gradovima, lokalnim samoupravama te svim stranama koje imaju interes i želju modernizirati javni i privatni transport te doprinijeti smanjenju emisija CO2 i očuvanju okoliša. Kako je istaknuo gradonačelnik, Gradska uprava se već godinama u gradskim razvojnim planovima zalaže za obnovljive izvore energije, a ovaj projekt je nastavak dobre suradnje s HEP-om koja će se u budućnosti sigurno još razvijati.