5. Pokladno jahanje u općini Oriovac: sve je više mladih koji čuvaju drevne slavonske običaje

5. Pokladno jahanje u općini Oriovac: sve je više mladih koji čuvaju drevne slavonske običaje

ORIOVAC- Pedesetak konjanika dojahalo je na svojim konjima u subotu, 18. veljače u općinu Oriovac, gdje je u organizaciji Turističkog obiteljskog gospodarstva Kereković i općinske Turističke zajednice održano 5. tradicionalno Pokladno jahanje.  Baš kao nekada, u doba Vojne krajine kad su  graničarima na Savi nosili okrjepu, tako su ove subote, šorovima Oriovca, Kujnika, Malina, Lužana i Živika pjevajući slavonske bećarce, projahali konjanici na svojim gizdavim lipicancima, podsjetivši tako i na ove drevne, ali još ne zaboravljene običaje u Slavoniji.

Jašući su se zaustavljali na nekoliko postaja u Malinu i Lužanima gdje su domaćini za njih pripremili bogatu slavonsku trpezu sa svim slavonskim delicijama, vinom i rakijom i tako ih još za dana ispratili na cilj – turističko obiteljsko gospodarsko Kereković u Živike. Ondje je za sve konjanike i goste manifestacije domaćin Ivan Kereković priredio slavonski večeru uz tamburaše.

Pratio ih je i načelnik općine Oriovac Antun Pavetić, sretan i zadovoljan što mladi nastavljaju njegovati običaje svojih predaka. „U početku nisam vjerovao da ćemo uspjeti održati tradiciju pokladnog jahanja, jer naša općina Oriovac nažalost nije više toliko poljoprivredna, nema toliko konjogojaca, osim u Slavonskom Kobašu i Lužanima, nešto i u Živikama. Zahvaljujući zajedništvu naših konjogojaca, članovima Konjogojske udruge Slavonija, članovima naše Udruge vinograda i voćara i same Općine Oriovac, uspjeli smo, i sada vidim da nam to apsolutno treba. Jako mi je drago što je sve više mladih, i momaka i djevojaka, koji vole konje i koji žele nastaviti čuvati ovaj običaj. Prelijepo je vidjeti ove divne, plemenite životinje u Oriovcu i u selima naše općine“, rekao je načelnik Pavetić.

 

 

„Ja sam se za ovu Slavoniju rodio i živim za nju, suze mi navru od sreće kad vidimo ove prelijepe konje, od kojih smo nekada živjeli, i to je ostalo u meni za sva vremena. Došli su nam konjanici čak iz Varaždina, Zagreba, Županje, Đakova i okolice Slavonskog Broda i raduje me što je puno mladih“, kaže Ivan Kereković, vlasnik Turističkog obiteljskog gospodarstva Kereković iz Živika, organizator Pokladnog jahanja u općini Oriovac.

 

 

 

Prekrasnu običajnu manifestaciju posjetio je i saborski zastupnik Davor Vlaović, kazavši kako će se u hrvatskom parlamentu sve glasnije zalagati za očuvanje hrvatske kulturne baštine i tradicije, poticanje razvoja seoskog turizma i uzgoj konja, jer je to jedina šansa za Slavoniju. „U tom smjeru ide i Program ruralnog razvoja, za koji mislim da je već i ranije trebao biti na raspolaganju malim i mladim poljoprivrednicima, kao i sveobuhvatna edukacija poljoprivrednika i nositeljima PG-ova preko LAG-ova i savjetodavnih službi za apliciranje na natječaje iz ovog Programa putem kojega je Hrvatskoj na raspolaganju 2,4 milijarde eura do 2020.“, istaknuo je Davor Vlaović.

 

 

Ivica Vlašić

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

seventeen − one =