50. MLADOST I LJEPOTA SLAVONIJE: Izabrane najljepše djevojke, snaše i momci u slavonskim narodnim nošnjama

50. MLADOST I LJEPOTA SLAVONIJE: Izabrane najljepše djevojke, snaše i momci u slavonskim narodnim nošnjama

STARI MIKANOVCI – Mihaela Turkalj iz Cerne (Vukovarsko srijemska županija) najljepša je djevojka u izvornoj slavonskoj narodnoj nošnji, Dijana Janečić iz Voćina (Virovitičko podravska županija) najljepša je pak među snašama, dok je Matej Dorić iz Svilaja (Brodsko posavska županija) pobijedio u kategoriji momaka! Rezultat je to još jedne prekrasne manifestacije Mladost  i ljepota Slavonije  – jubilarne 50. po redu revije djevojaka, snaša i momaka u slavonskom narodnom ruhu koja je u organizaciji KUD-a ‘Šokadija’ i pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH održana u  subotu, 18. veljače u Starim Mikanovcima. Natjecatelji(ce) su bile iz svih županija u kojima se nosi(lo) tradicionalno slavonsko narodno ruho (Vukovarsko-srijemska, Osječko-baranjska, Brodsko-posavska, Virovitičko-podravska i Požeško-slavonska).

Upravo je Matej Dorić posebno oduševio i ocijenjivačku komisiju u sastavu mr. sc. Ljubica Gligorević, prof. Vesna Kolić Klikić i dipl. etnolog Mirela Ravas, ali i brojnu publiku u mikanovačkom Domu kulture, predstavivši na originalan način svoju mušku narodnu nošnju: na pozornicu je, naime, ušao na karikama (saonicama) koje pokreće s dva štapa (kolca), prikazujući kako je išao na klizanje od Svilaja do Novog Grada po zaleđenoj Savi! „Ovo je zimska slavonska muška nošnja, na glavi imam šubaru, nosim šlinganu rubinu s motivima, a preko nje kožu s ogledalcima. Preko svega imam valjani jankel na jabuke. Na sebi imam rajtozne,a na nogama obojce i opance kajišare. Preko sebe imam kožnu torbu, a u njoj malo rakije i slanine te karte za belu“, opisao je Matej svoju nošnju koja se nekoć nosila u hladnim zimskim mjesecima tj. od jeseni do  proljeća, obično na prela i čijala te ostale manje svečane prigode.

Evo svih rezultata:

Najuspješniji momci:
Matej Dorić (Svilaj, Brodsko-posavska županija) – prvo mjesto
Matej Živikić (Stari Mikanovci, Vukovarsko-srijemska županija) – drugo mjesto
Tomislav Vidaković (Strošinci, Vukovarsko-srijemska županija) – treće mjesto

Najuspješnije snaše:
Dijana Janečić (Voćin, Virovitičko-podravska županija) – najljepša snaša
Ivana Crnjac (Semeljci, Osječko-baranjska županija) – prva pratilja
Mirjana Šokčević (Slakovci, Vukovarsko-srijemska županija) – druga pratilja

Najuspješnije djevojke:

Mihaela Turkalj (Cerna, Vukovarsko-srijemska županija) – najljepša djevojka
Ana Sopta (Nuštar, Vukovarsko-srijemska županija) – prva pratilja
Iva Topić (Biškupci, Požeško-slavonska županija) – druga pratilja;

Prije samog početka revije članovi KUD-a “Šokadija” Stari Mikanovci i svi gosti odali su počast pljeskom zahvalnosti nedavno preminulom dugogodišnjem producentu revije djevojaka, snaša i momaka u narodnim nošnjama Marku Martinoviću Ferdi (1949.-2017.).  Nakon nastupa domaćega KUD-a “Šokadija” i pozdravne riječi predsjednika KUD-a Tomislava Raića, načelnika Općine Stari Mikanovci Marija Milinkovića, vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića i ministrice regionalnog razvoja Gabrijele Žalac, uslijedila je revija 8 snaša, 8 momaka i 8 djevojaka u narodnim nošnjama.

U programu su nastupili i Muška pjevačka skupina KUD-a “Šokadija” Stari Mikanovci, Stjepan Gašparović, TS “Berde Band”, Marija Pavković Snaša i Mikanovački tamburaši. Nakon revije, održana je tradicionalna slavonska zabava i večera uz TS “Berde Band”, Mariju Pavković Snašu i mikanovačke tamburaše. U foajeu škole održan je i etno sajam na kojem su svoje radove izložili Tradicijski obrt Ivanković i Rukotvorine Benčević iz Vinkovaca.

Inače, manifestaciju Mladost i ljepota Slavonije već dugi niz godina podupire i Ministarstvo kulture RH, a godine 1994.  uvrštena je među najvažnije tradicijske manifestacije Slavonije. Kroz pola stoljeća postojanja i kontinuiranog održavanja priredba je značajno doprinjela očuvanju tradicijske kulture Hrvata Šokaca s prostora Slavonije i Srijema.

Ivica Vlašić
Fotografije: Dražen Bota

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

four × two =