Oporba napustila sjednicu Sabora, opet nema kvoruma za glasovanje

Oporba napustila sjednicu Sabora, opet nema kvoruma za glasovanje

Nakon dva tjedna bez glasovanja jer vladajući nisu mogli osigurati kvorum, danas se sabornica ipak napunila pa se glasovalo, ali i utvrdilo da vladajući još uvijek imaju većinu – bar do jednog trenutka, kada se ispostavilo kako ipak nema kvoruma.

Nakon što su izglasovali nekoliko točaka, oporba se kod izglasavanja Uredbe EU iz područja platnog prometa prestala uključivati za glasovanje pa je izgledalo da je u sabornici samo 75 zastupnika, što nije dovoljno za kvorum. SDP-ovci i HNS-ovci su nakon toga napustili sabornicu, a ostali su se ponovno prebrojali te utvrdili da ih ima 76. Kada su krenuli ponovno glasovati, ponovno je ispalo da je 75 zastupnika u sabornici, a predsjednik Sabora Željko Reiner je zaključio da očito ne radi nečiji ključić. Tu uredbu su uspjeli donijeti na koncu, ali nakon toga su morali prestati s glasovanjem jer nisu mogli skupiti više od 75 ruku.

Trebalo je izglasati niz zakona koje je Saboru poslala Vlada: izmjene zakona o strancima, informiranju potrošača o hrani, o socijalnoj skrbi, o potvrđivanju ugovora o financijskom restrukturiranju HAC-a… Dnevni je red dopunjen i oporbenim zakonskim prijedlozima – SDP predlaže zakon o referendumu, o Hrvatskoj gospodarskoj komori, o prijenosu vlasništva nad domovima umirovljenika…

Ponovno nije glasovano u ukidanju ureda bivšeg predsjednika.

Prije gubljenja kvoruma, Sabor je potvrdio i imenovanja u niz tijela, pa tako i u Nadzorni odbor Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR). Tako su iz reda zastupnika za članove tog Odbora imenovani su Ivan Šuker (HDZ), Ivan Lovrinović (Most) i Dragica Zgrebec (SDP), a za zamjenike članova Domagoj Ivan Milošević (HDZ), Darinko Kosor (HSLS) i Božica Makar (HNS). Za člana Nadzornog odbora Fine izaberan je HDZ-ov Goran Marić.

U Državno povjerenstvo za procjenu štete od elementranih nepogoda imenovani su Mostova Ljubicu Ambrušec (za predsjednicu), HDZ-ovi Stjepan Pintarić i Pero Ćosić, HSS-ov Davor Vlaović, zastupnik mađarske manjine Šandor Juhas, SDP-ov Tihomir Jakovina i HNS-ova Anka Mrak Taritaš.

Za predsjednika Nacionalnog vijeća za vode Odbor imenovan je HDZ-ov Franjo Lucić, a za članove Antun Vidaković (HDZ), Davor Vlaović (HSS), Ružica Vukovac (Most), Radimir Čačić (Reformisti), Igor Dragovan (SDP), Milorad Batinić (HNS) i Nansi Tireli (Laburisti).

U 13 sati predsjednik Reiner zaključio je ovotjedni rad i nastavak zasjedanja najavio ponovo za srijedu, 18. svibnja.