6. međunarodna konferencija “Žene u biznisu”: ovo su najmoćnije žene hrvatskog biznisa

6. međunarodna konferencija “Žene u biznisu”: ovo su najmoćnije žene hrvatskog biznisa

U sklopu šeste međunarodne konferencije Žene u biznisu koja je održana u Zagrebu u četvrtak, 1. prosinca, predstavljena je ovogodišnja lista 300 najmoćnijih žena hrvatskog biznisa koju je poslovni tjednik Lider napravio u suradnji s Bisnodeom. Nagrade i priznanja dodijelili su Ljerka Puljić, izvršna potpredsjednica Agrokora (koja je deset godina nosila titulu najmoćnije žene hrvatskog biznisa, a od ove godine preuzela je funkciju predsjednice organizacijskog odbora konferencije Žene u biznisu), te glavni urednik poslovnog tjednika Lider Miodrag Šajatović, prenosi Lider .

Deset najmoćnijih žena hrvatskog biznisa:

1 . Gordana Kovačević, predsjednica tvrtke Ericsson Nikola Tesla
2. Iva Balent, direktorica marketinga Koncerna Agrokor
3. Ana Stojić Deban, predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga
4. Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Slovačku i Mađarsku
5. Anita Letica, predsjednica Uprave Philip Morrisa Zagreb
6. Mladenka Grgić, predsjednica Nadzornog odbora Euroherc osiguranja
7.  Lada Tedeschi Fiorio, zamjenica predsjednika NO i predsjednica Komisije za reviziju unutar NO Atlantic Grupe
8. Ružica Vađić, predsjednica Uprave Auctora i nadzornih odbora tvrtki u kojima Auctor ima većinsko vlasništvo
9. Maria Anargyrou-Nikolić, glavna direktorica tvrtke Coca-Cola HBC Adria
10. Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca i predsjednica Uprave Tehnomonta

Hvala tjedniku Lider što ovim priznanjima dodatno osnažuje položaj žena u biznisu i daje još jaču motivaciju za školovanjem i radom u biznis sektoru. Čestitala bih  svim dobitnicima. U svom poslu sam okružena stručnjacima, među kojima su najbrojnije upravo žene, što govori o poslovnoj kulturi unutar koncerna Agrokor. Žene su kod nas itekako cijenjene i imaju priliku za uspjehom bez ikakve zadrške, kazala je Iva Balent, izvršna direktorica korporativnog marketinga Agrokor koncerna.

dsc_9499Na konferenciji je sudjelovala  i Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović. „Kao žena i Predsjednica snažno podupirem ova nastojanja jer ona u svojoj biti nose ideju ravnopravnosti žena i muškaraca, koja je preduvjet dobrobiti našega društva“, kazala je Predsjednica i dodala kako se puna ravnopravnost žene i muškarca ne može postići bez institucionalne i šire društvene potpore. Ocijenila je kako su žene u Hrvatskoj znatno podzastupljene u poduzetničkim aktivnostima i upravljačkim strukturama te kako postoji jaz i u području zapošljavanja, studijima i zanimanjima iz STEM-skupine. Govoreći o uzrocima tih problema, predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je kako su oni duboki te kako je za njihovo uklanjanje potrebno dugo razdoblje. „Njihovo rješavanje, poštujući sve antropološki specifične značajke i razlike spolova, leži u pristupu našoj djeci, u edukaciji i odgoju djece od najmlađe dobi u duhu društvene ravnopravnosti“, kazala je. U tom smislu navela je kako se u vrtiću i osnovnoj školi našoj djeci ugrađuju stavovi o postojanju muških i ženskih poslova te kako mlade djevojke često odustaju od školovanja u STEM-područjima i daljnjeg sudjelovanja u tim gospodarskim sektorima unatoč nerijetko boljim rezultatima u matematici i znanstvenim predmetima na razini osnovne i srednje škole. Odgoj je bitan i ono što naučimo u najmlađoj dobi snažno oblikuje naš pogled na svijet oko sebe, ocijenila je predsjednica Grabar-Kitarović.

dsc_9374Osvrnuvši se i na zabrinjavajuće podatke iz istraživanja o nasilju nad ženama te posebice o stavu mladih o opravdanosti nasilja nad ženama, predsjednica Grabar-Kitarović zapitala se možemo li zaista trijezno razgovarati o položaju žena u poslovnom okruženju kad smo suočeni s potrebom rješavanja osnovnih pitanja osobne sigurnosti žena u svom domu. Izrazivši uvjerenje kako napredak možemo postići samo promjenom odgoja od najranije dobi, i dodatnim obrazovanjem onih koji educiraju naše najmlađe, hrvatska Predsjednica izrazila je zadovoljstvo zbog održavanja konferencije „Žene u biznisu“ kojom se nastoji afirmirati nove ideje i smjernice u razvoju poduzetništva žena, kao jednoga od važnih koraka k osnaživanju uloge žena u društvu.

izvor: Lider