Prosvjedno obilježavanje Međunarodnog praznika rada u Slavonskom Brodu

Prosvjedno obilježavanje Međunarodnog praznika rada u Slavonskom Brodu

SLAVONSKI BROD – U Slavonskom Brodu prvi puta u povijesti održano je središnje prosvjedno obilježavanje Međunarodnog praznika rada za cijelu Hrvatsku. Predstavnici Saveza samostalnih sindikata, Nezavisnih hrvatskih sindikata te Matice hrvatskih sindikata predvodili su prosvjednu povorku koje je prošla ulicama Slavonskog Broda, dok je središnji dio održan u Tvrđavi.

Pred više od 5000 sindikalaca iz cijele Hrvatske te građana govorili su čelnici sindikata. Cilj ovogodišnje sindikalne akcije bio je upozoriti na male plaće, loš položaj radnika u Hrvatskoj te činjenicu da se iz Slavonije masovno odlazi. Radnici privatnog i javnog sektora zahtijevaju povećanje minimalne plaće na 50 posto prosječne mjesečne bruto plaće i redefiniranje pojma minimalne plaće bez zakonski utvrđenih dodataka.

Traže i jačanje socijalnog dijaloga i posebno kolektivnog pregovaranja, otvaranje kvalitetnih radnih mjesta te promjenu zakona o stručnom osposobljavanju. Riječi je bilo i o pravu Brođana na čist zrak, a sindikalcima su se pridružili i Brođani s transparentima. “Slavonski Brod nekada je bio simbol hrvatskog gospodarstva i industrije, danas je to grad slobodan od čistog zraka i kolektivnog pregovaranja”, istaknuo je Krešimir Sever. “Želimo da u Slavoniji, Lici, Hrvatskom Zagorju imamo radnih mjesta dostojnih radnika i da možemo od svog rada živjeti”, rekao je Mladen Novosel iz SSSH.