Ministar Orepić najavio moguće slanje vojske na granice

Ministar Orepić najavio moguće slanje vojske na granice

PAKRAC –  Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić danas je u Pakracu, gdje u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade sudjeluje u programu obilježavanja 25. obljetnice početka Domovinskog rata u Hrvatskoj, odnosno prvog oružanog sukoba 1. i 2. ožujka 1991. godine, kazao kako bi moglo doći do izmjene zakona u slučaju da Hrvatska odluči poslati vojsku na granice.

Najvjerojatnije ćemo napraviti to, ali oslanjamo se potpuno na policijske snage. Napravili su to Slovenci, napravili su to Srbi, tako da ćemo mi na neki način povećati i taj potencijal, ali samo u smislu pripravnosti, pojasnio je ministar Orepić. Upitan smatra li kako bi se izbjeglička ruta mogla premjestiti u Bosnu i Hercegovinu, odgovorio je kako takav scenarij nije izgledan.

Trebamo upamtiti da je 25 godina prošlo od prvog oružanog sukoba u Hrvatskoj, od prvog suprotstavljanja i sukoba naše policije s nekakvim nesretnicima. Ovakva mjesta i događaji mene kao dobrovoljca zovu na čast i molitvu zahvalnosti. Ovakva mjesta ukazuju na sustav vrijednosti za koje narod treba živjeti, a ako treba i umrijeti. To je domoljublje, a ono podrazumijeva sustav vrijednosti u kojem su poštenje, zajedništvo i odanost. To je ono što treba više od svega domovini Hrvatskoj, rekao je na mimohodu pobjednika u Pakracu ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić.

U povorci, u kojoj se nalazilo više od 1000 ljudi osim ministra Orepića bio je i umirovljeni general Mladen Markač kao izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević te gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević.

foto: Ivica Galović