Vlada osigurala 1,85 milijardi eura za zapošljavanje mladih do 2020.

Vlada osigurala 1,85 milijardi eura za zapošljavanje mladih do 2020.

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava dobilo je iz Europskog socijalnog fonda akreditaciju za korištenje milijardu i 850 milijuna eura do 2020. godine, izvijestila je ministrica Nada Šikić, na press konferenciji po završetku sjednice Vlade.

“Riječ je o fondu namijenjenom za zapošljavanje, socijalnu uključenost, obrazovanje i dobro upravljanje. Ovime smo u proteklih 100 dana dokazali da znamo i možemo osigurati uspješno povlačenje europskih sredstava“, rekla je ministrica Šikić.

Pomoćnica ministrice Katarina Ivanković Knežević pojasnila je da se ovom akreditacijom spriječio i povrat sredstava u blagajnu Europske komisije u iznosu od 150 milijuna kuna predujma za potrebe zapošljavanja mladih. „Do sada smo od tog iznosa potrošili nešto više od 78 milijuna kuna i zaposlili 3800 mladih putem mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u sklopu Inicijative za zapošljavanje mladih“. Dodala je da se  sve aktivnosti iz ove inicijative nastavljaju i dalje intenzivno provoditi, kao i ostale mjere aktivne politike tržišta rada, koje su neopravdano bile zapostavljane protekle četiri godine. „Želimo prilagoditi mjere potrebama tržišta rada, a ne nezaposlene prilagođavati mjerama, kao što se činilo do sada“, naglasila je pomoćnica ministrice rada i mirovinskoga sustava.