Agrokor: Prehrana i poljoprivreda s pozitivnom, maloprodaja i veleprodaja negativni

Agrokor: Prehrana i poljoprivreda s pozitivnom, maloprodaja i veleprodaja negativni

Izvanredna uprava Agrokora izvijestila je u srijedu da su poslovne grupe prehrana i poljoprivreda u prvih jedanaest mjeseci prošle godine nastavile s realizacijom solidnih poslovnih rezultata i ostvaruju pozitivan operativan rezultat, dok maloprodaja i veleprodaja, u kojima je nastavljeno troškovno restrukturiranje, i dalje bilježe negativnu EBITDA-u.

Maloprodaja i veleprodaja, koji uključuju rezultate Konzuma u Hrvatskoj i BiH, Tiska i Velpro-centra, u prvih jedanaest mjeseci prošle godine imali su prihod od 13,42 milijarde kuna, dok je EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) bila negativna, 149 milijuna kuna.

Kako se navodi u izvješću, značajan učinak na EBITDA-u od rujna prošle godine, u usporedbi s prethodno objavljenim mjesečnim podacima, ima “reklasifikacija troškova najma iz operativne u financijske u Konzumu Hrvatska”.

“Maloprodaju i veleprodaju u studenom obilježili su relativno dobri rezultati. Konzum kao najveći maloprodajni lanac u Hrvatskoj ostvario je bolje rezultate u odnosu na očekivanja po svim pozicijama poslovanja, prihod, marža, broj kupaca, trošak i EBITDA, što je sve rezultat intenzivnog rada u prethodnim mjesecima”, ističe se u izvješću izvanredne uprave za razdoblje od 11. prosinca 2017. do 10. siječnja 2018. godine.

Prema procijenjenim rezultatima, Konzum d.d. je u prvih jedanaest mjeseci ostvario prihod od 8,09 milijardi kuna i EBITDA od 113 milijuna kuna

“Na tragu Konzuma je i poslovanje Tiska koji je proširio svoju ponudu s novim asortimanom što je dovelo do bolje bruto marže i EBITDA”, navodi se u izvješću.

Tisak je, naime, u prvih jedanaest mjeseci lani ostvario prihod od 1,87 milijardi kuna, dok mu je EBITDA bila negativnih 37 milijuna kuna.

Do kraja studenog ostvarena je glavina mjera restrukturiranja Tiska započetih u lipnju, poput zatvaranja neprofitabilnih prodajnih mjesta i gašenja neprofitabilnih poslovnih aranžmana. Sljedeći koraci bit će usmjereni na finaliziranje unaprjeđenja u logistici te ostvarivanju većih prihoda i bruto marže, najavljuje izvanredna uprava u osvrtu na poslovanje Tiska.

U izvješću se kaže kako Velpro i Konzum BiH, za razliku od Konzuma u Hrvatskoj i Tiska, imaju veće izazove u pregovorima oko isporuka pojedinih roba što se direktno odrazilo na prihod, a time i na maržu i EBITDA.

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

7 − 2 =