Banke i Agrokor usuglasile standstill, mijenja se uprava koncerna, dobavljači povlače zadužnice

Banke i Agrokor usuglasile standstill, mijenja se uprava koncerna, dobavljači povlače zadužnice

Predstavnici banaka i velikih Agrokorovih dobavljača sastali su se u sjedištu Erste banke u Zagrebu. Josip Budimir, član Uprave Francka, rekao je novinarima nakon sastanka da su svi dobavljači podržali standstill aranžman Agrokora i banaka te da su pristali staviti moratorij na naplatu dugova. “Spremni smo se tome pridružiti, nastaviti suradnju. Dobavljači koji su neku blokadu izvršili povući ju, a oni koji nisu suzdržati se od toga ubuduće. Spremni smo svoja postojeća potraživanja staviti u određeni moratorij i pristati na obročnu otplatu tih potraživanja”, rekao je Budimir.

Christoph Schoefboeck, predsjednik Uprave Erste banke, rekao je da će banke krenuti s moratorijem na postojeće bankarske obveze prema Agrokoru. “Želimo prvenstveno dobavljačima ići u susret i omogućiti nastavak poslovanja tvrtke Agrokor”, rekao je Schoefboeck. Mario Henjak, član Uprave Sberbanka, novinarima je nakon sastanka potvrdio da je dogovoren standstill aranžman i da bi trebao biti potpisan do kraja dana.

“Imamo jasan plan i korake koje treba naparaviti, a to su novi međunarodni menadžement te ubrizgavanje dodatnog novca”, rekao je Henjak. Dodao je da konkretne osobe koje će sjediti u novom menadžmentu još uvijek ne znaju te da ih odabiru zajedno. “Upravljanje kompanijom bit će povjereno međunarodnim stručnjacima. Promjene će biti u dijelu maloprodaje i financija”, rekao je Henjak, dodajući da vrijednost aranžmana iznosi veći dio ukupnog kreditnog duga.

Standstill aranžman nastupa od ovog trenutka, a rokovi su vrlo ambiciozni, rekao je Henjak, dodajući da sudionici sastanka dijele želju i stav države da se stabilizira gospodarstvo i da u kontunuitetu ojačaju kompaniju, odnosno odnose prema dobavljačima, te da pošalju jasnu poruku zaposlenicima grupe Agrokor

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

sixteen − 8 =