Brexit- Sretan Dan nezavisnosti ? Theresina ponuda, odbijenica i nastavak drame.

Brexit- Sretan Dan nezavisnosti ? Theresina ponuda, odbijenica i nastavak drame.

Točno godinu dana je prošlo otkako je Velika Britanija izglasala referendum o izlasku iz Europske unije,  te “ponovno ima kontrolu nad državom u svojim rukama”, bar tako tvrde pobornici referenduma. No drama u Bruxellesu se nastavlja, ako je suditi po sastancima, konkretnog rješenja još uvijek nema, niti se ono nazire.

Theresa May, Britanska premijerka, danas je predložila svoje riješenje, takozvani “EU citizen right”,  prijedlog se bavi građanima koji nisu izvornoga podrijetla iz Britanije, nego su u nju došli živjeti i raditi. Unutar područja Velike Britanije trenutno živi 3.2 milijuna ljudi koji su državljani država Europske unije, Theresin prijedlog se bavi upravo njima, što učiniti sa takvim državljanima i kako ih tretirati. Ujedno moramo spomenuti da postoji i druga strana priče, 1.2 milijuna Britanskih državljana trenutačno boravi na području država Europske unije.

Naime, Theresin prijedlog  govori o specifičnom datumu koji je od presudne važnosti za ostvarenje njenog prijedloga, “Eu Citizen right” taj datum naziva “cut-off date”, državljani članica Europske unije, koji su u Britaniju došli prije toga datuma će dobiti dopuštenje da nastave sa boravkom unutar njenih granica narednih pet godina. Nakon pet godina, ti državljani će dobiti novi “boravišni status” koji će im omogućiti ostanak u Britaniji. Taj novi boravišni status bi im omogućio sve pogodnosti koje oni trenutačno uživaju, uključujući pristup socijalnim uslugama, pravom za stjecanje mirovina, te pristup NHS-u, Britanskoj službi za javno zdravstvo.  Stanovnici zemalja Europske unije koji u Britaniji borave duže od pet godina, automatski bi dobili taj novi “boravišni status” na dan službenog Britanskog izlaska iz Europske unije, 29 ožujka 2019.

Prvi veliki problem na koji nailazimo u Britanskom prijedlogu “Eu Citizen right” je upravo datum po kojem se sve ravna, “cut-off date”. Theresa May je odbila dati točan datum po kojem bi se njen prijedlog ravnao. Naime, problem se pojavljuje kada je riječ o novo-pridošlicama, ako datum nije točno definiran, neki od novo-pridošlica bi mogli biti već zakinuti za novi “boravišni status”. Spekulira se da bi datum trebao biti negdje između pokretanja “Article 50” ( 29. ožujka 2017.) i datuma kada bi Britanija trebala napustiti Europsku uniju (29. ožujka 2019.) Osim problema oko, novo-pridošlica, pojavljuje se problemi i oko Britanskih državljana koji obitavaju na području zemalja Europske unije. Britanski prijedlog “Eu Citizen right” može biti proveden samo ako ostalih dvadeset i sedam država članica Europske unije pristanu na jednake uvjete o Britanskim državljanima koji borave na njihovim područjima.

Pravo bi pitanje bilo, koja je razlika između “Eu Citizen right” i trenutačnog zakona o prihvaćanju stranih državljana. I po trenutačnom Britanskom zakonu, svaki pripadnih druge države koji boravi na prostoru Britanije duže od pet godina, može se prijaviti za trajno državljanstvo. Jedina konkretna razlika na koju nailazimo je birokracija, “Eu Citizen right” bi znatno smanjio broj formulara nužnih za ispunjenje, trenutačni zakon sastavljen je od osamdeset i pet stranica.

Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća, ukazuje na mnogobrojne probleme oko Britanskoga prijedloga “Eu Citizen right”, te govori kako je Britanski prijedlog “ispod razine njihova očekivanja.” Isto tako kazuje da će razmotriti prijedlog nakon što ga Britanski vlada službeno objavi u ponedjeljak.

 

 

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

12 − 1 =