Četiri godine članstva – Hrvatska povećala izvoz za 50 posto u zemlje EU

Četiri godine članstva – Hrvatska povećala izvoz za 50 posto u zemlje EU

Četiri godine članstva – Hrvatska povećala izvoz za 50 posto u zemlje EU

Povodom obilježavanja četvrte godišnjice punopravnog članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji, Hrvatska gospodarska komora i Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj organizirali su konferenciju “Ususret petoj godini članstva Hrvatske u Europskoj uniji”, koja se održala 5. srpnja u hotelu Westin. Cilj konferencije bio je predstaviti aspekte hrvatskog članstva u Europskoj uniji.

„HGK je provela anketu među članicama o utjecaju članstva u EU na njihovo poslovanje. Poduzetnici s jedne strane osjećaju pozitivne pomake u pogledu plasmana proizvoda i usluga, a s druge strane suočeni su s odljevom radne snage u druge zemlje EU. Imaju pristup europskim sredstvima, ali nema dovoljno natječaja, česte su izmjene, proces evaluacije je predug“, rekao je predsjednik HGK Luka Burilović dodajući da je Hrvatska 2013., kao i čitava Europa, bila pod pritiskom globalne financijske i gospodarske krize, za razliku od danas kada BDP raste, kada smo izašli iz procedure prekomjernog deficita i kada smo povećali izvoz za gotovo 50 posto u zemlje EU. „Situacija se razvija u pozitivnom smjeru, ali moramo ubrzati procese“, poručuje Burilović.

“Hrvatska u petu godinu članstva ulazi osnažena, i pozitivne posljedice već su zamjetne, kako u gospodarstvu, tako i u političkom smislu“ “, rekao je Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević, podsjetivši kako često kada se govori o Europi u Hrvatskoj, fokus ostaje na fondove, koji su sredstvo, a ne cilj. “Ova godina će po mnogočemu biti veoma značajna, kako za Hrvatsku, tako i za Europu, jer se nalazimo usred rasprave o našoj budućnosti. Hrvatska, kao punopravna članica Europske unije sada je u prilici ravnopravno i sadržajno sudjelovati u kreiranju zajedničke budućnosti” istaknuo je Baričević.

„Nismo zadovoljni s rezultatima. Vlada RH radi na povećanju povlačenja sredstva iz EU fondova. Do sada je ugovoreno 23 posto od 10,7 milijardi eura sredstava namijenjenih Hrvatskoj u financijskoj perspektivi do 2020. godine“, istaknula je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac dodajući da je potrebno usmjeriti se na ruralni razvoj i slabije razvijena područja, kao i strateške projekte od nacionalne važnosti. Žalac ističe da se značajnija pojednostavljenja postupaka prijavljivanja na natječaje očekuju u rujnu ove godine što će, nada se, povećati broj prijava.

„U Hrvatskoj mladi moraju biti u fokusu, kao što je to i u EU. Potreban je dijalog i razumijevanje, ali ne ispuštajući iz vida i nacionalne ciljeve“, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić dodajući da Hrvatska treba biti proaktivna članica EU.

„EU je pokretač gospodarskog razvoja te u zaštiti ljudskih prava i demokracije“, istaknuo je izaslanik predsjednice RH Mate Granić”

Zamjenica glavnog ravnatelja Opće uprave za promet Europske komisije Maja Bakran Marccich istaknula je da se Hrvatska mora aktivno uključiti u sve rasprave u EU te poticati interakciju gospodarstva kako bi nacionalna stajališta bila što kvalitetnija.

Potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Želimir Kramarić istaknuo je važnost unapređivanja poslovne klime, davanje podrške razvoju globalno konkurentnih proizvoda,  olakšavanje pristupa financiranju, otvaranju novih tržišta te reformiranju obrazovanja za potrebe gospodarstva.

Aurelio Cecilio, voditelj Odjela za Bugarsku, Hrvatsku i Sloveniju  unutar DG REGIO-a, naveo je važnost povezivanja instrumenata sa strateškim odlukama, bolji sustav praćenja, prava ravnoteža te jednostavniji sustav za instrumente koji će se koristiti te pojednostaviti birokraciju.

Tijekom panel-rasprave o dosadašnjim iskustvima te o postignutim uspjesima u EU naglašen je nedostatak čak 567 ljudi u sustavu za povlačenje sredstava iz EU fondova. Panelisti su istaknuli da je potreban rad na dodatnom pojednostavljivanju i rasterećenju procedura, identificiranju problema te strateškom promišljanju o procesima, a  istaknuta je i uloga HGK u promicanju dualnog obrazovanja, čime bi se vratio dignitet strukovnom obrazovanju.

Konferencija se održala pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

 

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

11 − eight =