Cijena zlata ponovno značajno raste

Cijena zlata ponovno značajno raste

Nakon što je posljednjih tjedana cijena zlata pod utjecajem optimističnijih izjava pojedinih dužnosnika Fed-a o mogućem podizanju kamatne stope već u travnju zabilježila pad do razine od 1.216 dolara za uncu, cijena zlata ponovno bilježi značajniji rast i to iznad 1.240 dolara za uncu

Guvernerka J. Yellen je u svom prvom javnom nastupu nakon što je FOMC prije dva tjedna odlučio zadržati kamatnu stopu na postojećim razinama, naglasila kako inflacija još ne pokazuje znakove stabilizacije dok se u isto vrijeme naziru globalni rizici za američko gospodarstvo.

RBA analitičari podsjećaju da je zlato inače vrlo osjetljivo na kretanje američke monetarne politike, s obzirom da rast kamatnih stopa utječe na oportunitetni trošak držanja zlatnih poluga te na jačanje dolara, a time i na (nižu) potražnju za zlatom. Stoga je kretanje cijena zlata u prošloj godini bilo povezano sa špekulacijama glede početka normalizacije politike kamatnih stopa Fed-a.

Početkom ove godine fokus investitora koji ulažu u zlato se prebacio na dinamiku podizanja referentnog kamatnjaka što je vidljivo u odnosu kretanja cijene zlata i prinosa na referentu desetogodišnju američku obveznicu, tumače u RBA analizama. Dodaju da će i u narednom razdoblju u fokusu investitora ostati špekulacije tj. očekivanja o daljnjem podizanju kamatnih stopa od strane Fed-a, no u skorijoj budućnosti zlato će vjerojatno i dalje ostati važan način očuvanja kupovne moći.

(izvor: banka.hr)

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

three × three =