Ekonomsko čudo: Josip Pavić preuzeo blokiranu i s 8 milijuna kuna opterećenu općinu, a u tri godine uspio vratiti 95% duga!

Ekonomsko čudo: Josip Pavić preuzeo blokiranu i s 8 milijuna kuna opterećenu općinu, a u tri godine uspio vratiti 95% duga!

Kada je prije tri godine Josip Pavić preuzeo mjesto načelnika općine Sibinj u Brodsko-posavskoj županiji mnogi su mu pozavidjeli. No, samo su upućeni u situaciju znali kakav ga posao očekuje, a stanje općine u tom trenutku nakon brojnih afera mnogi  su prozvali bezizlazno. Općina u blokadi s 8 milijuna duga s kamatama, bila je polazna točka iz koje je mladi načelnik započeo svoj mandat. I dogodilo se čudo. U samo tri godine, uz pomoć suradnika uspio je općinu rasteretiti i vratiti 7,5 milijuna kuna duga , a ove godine planira se rješavanje i preostalih pola milijuna kuna.

 

Bilo je teško i zahtjevno uz dosta posla i neprospavanih noći. Izuzetno sam ponosan na svaki svoj učinjeni dio koji sam mogao odraditi.“- kaže načelnik Pavić i dodaje kako je najvažnije zaboraviti što je bilo i krenuti dalje. Najvažnije je da općina podmiruje sve svoje obveze redovito. Uspjeti vratiti milijune kuna duga u tri godine i ne dirati u prava socijalnih kategorija itekakvo je ekonomsko umijeće i model koji bi se mogao biti primjer mnogima. Jednokratne pomoći, potpore rodiljama, financiranje male škole, sufinanciranje učeničkih karti, sam je dio onoga što je općina nastavila financirati ili sufinancirati.

„Tajna je u štednji. Morate se profesionalno i odgovorno odnositi prema poslu i realno prema financijama. Općinu vodim kao svoju kuću, a kada tako posložite stvari, stvar je vrlo jednostavna. Jednostavno smo se morali konsolidirati, vidjeti gdje jesno i u skladu s mogućnostima tako se i ponašati. Mislim da je to jedina formula za uspjeh i napredak i mislim da smo mi odličan primjer da se s malo novca može opstati, prebroditi teška vremena, vratiti većina dugova, a ne dirati socijalne kategorije.“- smatra Pavić.

Uz mjere štednje, u općini su nastavili s razvojem novih projekata i okrenuli se fondovima EU. Nepostojanje kanalizacijske mreže jedan je od osnovnih infrastrukturnih problema Općine Sibinj, a samim time i jedno od najaktualnijih pitanja za cjelokupno stanovništvo. Iz spomenutih razloga iznimno je važno spomenuti projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture, koji je pokrenut u skladu s pozivom za dostavu prijedloga za pripremu zalihe vodno-komunalnih projekata. Sam projekt od iznimnoga je značenja jer predviđa gradnju kanalizacijskoga sustava za njezin cjelokupni nizinski dio.

Na temelju odobrene projektne prijave EN.2.11.-0076 „Brod 2“ u sklopu ograničenog poziva na dostavu prijedloga projekata br. EN.2.1.11. Priprema zalihe vodo-komunalnih projekata načelnik , Josip Pavić potpisao je 9.siječnja 2015.  godine Ugovor o sufinanciranju projekta „Brod 2“ s direktorima Vodovod d.o.o kao nositeljem projekta, kao i sa ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom i generalnim direktorom Hrvatskih voda d.o.o Ivicom Plišićem.

Općina će u infrastrukturnom projektu sudjelovati s 15%, a ostalih 85% sredstava osigurat će se iz kohezijskog fonda Europske unije. Pavić ovaj projekt smatra najvećim uspjehom u svom mandatu jer kako navodi, općina koja postoji 22 godine, nema niti metra kanalizacijeske mreže.

Unatoč mjerama štednje i dugu koji je još uvijek pristutan, Općina nastoji iznaći sredstva kako bi se ulaganja nastavila .Tako je prošle godine asfaltiran dio cesta, postavljeni su zeleni otoci na 9 mjesta , a ove godine svakom kućanstvu kupit će se  kante za bio otpad, njih ukupno 1500. Za ovu godinu planirana je izgradnja pješačke staze u Bartolovcima, investicije koja će koštati milijun kuna. 50 posto sredstava planira će povući iz Fonda za regionalni razvoj, a prijava na raspisani natječaj je poslana. „Ono što svi s nesptrpljenjem čekamo je početak realizacije Programa ruralnog razvoja za koji je već pripremljeno 6 projekata koje planiraju kandidirati. Radi se o projektima vezanima za izgradnju cesta, javnu rasvjetu i ostale infrastrukture.“- pojasnio je načelnik Pavić.


Ovogodišnji proračun općine iznosi oko 12 milijuna kuna, a iako nije velik,  ipak će se pokušati maksimalno kvalitetno iskoristiti za poboljšanje uvjeta života stanovnika same općine.  Općina Sibinj ima i veliki turistički potencijal, zahvaljujući prije svega jezeru Petnja. Pavić dodaje kako su prošle godine u suradnji s Turističkom zajednicom Brodsko-posavske županije uredili šetnice i postavili klupe i stolove. Značajnija ulaganja još uvijek koče neriješeni imovinsko pravni odnosi, tako da dok se ta situacija ne razriješe, inviseticije će ipak morati pričekati. „Općina je nakon 22 godine dobila grb na kojemu je naglasak stavljen na Sibinjske žrtve o kojima javnost jako malo zna“- dodaje Pavić. Upravo će se sutra tijekom svečanosti Dana Općine i obilježavanja 80.obljetnice Sibinjskih žrtava taj grb službeno promovirati.

grb
Grb općine Sibinj

Povodom osamdesete obljetnice Općina je organizirala maraton pod nazivom „Putevima Sibinjskih žrtava“ . U njega su uključeni svi nogometni klubovi i sve sportske udruge sa područja općine, kao i pojedinci te vatrogasci. Maratonci su  predvođeni  TK BRACE . Istoga dana u večernjim satima održana je  promocija monografije pod nazivom ‘Padoše nevini, padoše od sile’ autorice Nataše Travarević, koja je također posvećena 80-toj obljetnici Sibinjskih žrtava.

Josip Pavić, mladi i ambiiciozni 33-godišnji načelnik, po struci diplomirani ekonomist, svojim radom pokazao je kako se uz dobru organizaciju, punu odgovornost, znanje i pošteni rad uz pomoć suradnika, može iznaći rješenje iz do prije tri godine bezizlazne situacije. Član je Konzervativne stranke uzRužu Tomašić, zastupnicu u Europarlamentu, a na državnoj razini Pavić je je dopredsjednik stranke. Nakon razlaza s dotadašnjom strankom HSP AS, svi članovi ušli su u Hrvatsku konzervativnu stranku, čime su ponovo  pokazali odanost Tomašić i  novoj stranci na hrvatskom političkom obzoru koja svoj program temelji na postavkama starčevićanstva, pravaštva i modernog konzevatizma.

Darija Jakičić

 

 

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

18 − six =