EU summit na Malti: Prihvaćena Deklaracija o zaustavljanju ilegalnih migracija

EU summit na Malti: Prihvaćena Deklaracija o zaustavljanju ilegalnih migracija

VALLETA, Malta – Na Malti se održava neformalni sastanak na vrhu zemalja EU-a na kojem sudjeluje i hrvatski premijer Andrej Plenković. Čelnici država članica EU-a prihvatili su Deklaraciju o zaustavljanju ilegalnih migracija na sredozemnoj ruti, zbog čega će se pojačati suradnja s državama iz kojih migranti kreću prema EU, osobito s Libijom. Od konkretnih mjera ističe se uvježbavanje pripadnika libijske obalne straže, suzbijanje krijumčarenja te potpora ekonomskom razvoju pojedinih regija u zapadnoj Africi.  Novost je spremnost da se u Libiji, u suradnji s UNHCR-om, osnuju prihvatni centri za migrante.

“Napori na stabilizaciji Libije sada su važniji no ikad i EU će učiniti sve što može kako bi pridonijela tom cilju. U Libiji je ključno stvoriti kapacitete kako bi vlasti mogle preuzeti kontrolu nad teritorijem i kopnenim i morskim granicama te se boriti protiv krijumčarskih i tranzitnih aktivnosti”, navodi se u Deklaraciji koju su čelnici 28 država članica usvojili na summitu u Valletti. Talijanski premijer Paolo Gentiloni i libijski premijer Fayez al-Seraj jučer su potpisali sporazum u kojem je preuzeta obveza financiranja migrantskih kampova u Libiji. Taj sporazum  danas su podržali svi čelnici EU-a.

U talijansko-libijskom sporazumu stoji da će kampovima upravljati libijsko ministarstvo unutarnjih poslova. U tim kampovima, od kojih neki već postoje, boravit će migranti dok ih se ne deportira ili dok se dobrovoljno ne odluče za povratak u svoju zemlju. Kao prioritetne mjere koje treba poduzeti u vezi sa srednjemediteranskom rutom, EU navodi obuku, opremanje i potporu libijskoj obalnoj straži i drugim tijelima, zatim daljnje napore na razbijanju krijumčarskih lanaca i organizacija, pomoć lokalnim zajednicima u Libiji, posebice u obalnom području i kopnenim granicama na migrantskoj ruti kako bi im se popravila socijalno-ekonomska situacija. Nadalje, navodi se i osiguranje primjerenih prihvatnih centara u Libiji, suradnja s UNHCR-om i Međunarodnom organizacijom za izbjeglice, poticanje dobrovoljnog povratka izbjeglica, jačanje informacijskih aktivnosti usmjerenih prema migrantima u Libiji i zemljama njihova podrijetla i tranzita, te pomoć u smanjenju pritiska na libijske kopnene granice kroz jačanje kapaciteta za kontrolu granica.

„Europa mora zadržati jedinstvo. Hrvatska je nova članica koja je u cijelosti prigrlila europske i univerzalne vrijednosti. U ovom trenutku treba naći novi kohezivni narativ koji bi pokazao da je Europa jedinstvena i da se može suočavati s novim globalnim kontekstom. To je ključ“, istaknuo je premijer Andrej Plenković

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

five + 11 =