Funkcionalna hrana – Tržište koje bilježi rast iz godine u godinu

Funkcionalna hrana – Tržište koje bilježi rast iz godine u godinu

Deseti stručni skup Funkcionalna hrana u Hrvatskoj, u organizaciji HGK, Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog društva prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista održao se 6. srpnja u HGK. Funkcionalnom hranom smatraju se namirnice koje uz osnovnu nutritivnu vrijednost imaju i pozitivan utjecaj na opće zdravlje ljudi ili sudjeluju u smanjenju rizika razvoja pojedinih bolesti.

„Funkcionalna hrana pojam je koji se javlja još 80-tih godina, a danas u svijetu čini značajno tržište prehrambenih proizvoda vrijedno 130 milijardi američkih dolara te se očekuje da će rasti po godišnjoj stopi rasta od 8,4% odnosno 250 milijardi američkih dolara do 2024. godine. Europsko tržište funkcionalnih proizvoda veličine je oko 30 milijardi američkih dolara. U Hrvatskoj to je tržište vrijedno 25 milijuna eura s tendencijom stalnog rasta“, istaknula je Ita Juroš iz Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK napomenuvši kako su potrošači o funkcionalnoj hrani sve su više informirani, a stavovi potrošača upućuju na to da funkcionalna hrana doista može predstavljati nove ekonomske prilike za prehrambenu industriju i konkurentnost gospodarstva.

„Funkcionalna hrana je izazov za sve subjekte u poslovanju s hranom, te predstavlja proizvode s većom dodanom vrijednošću u odnosu na ostale prehrambene proizvode“, objašnjava Juroš.

„Ovo je hvale vrijedan skup na kojemu se predstavljaju najzanimljivije teme iz područja prehrane, proizvodnje hrane, prehrambenih tehnologija i industrije te je dokaz uspješnog zajedničkog rada Hrvatskog društva prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista i Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta na promociji stručnih prehrambenih tema i tehnologija“, istaknuo je dekan Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu Damir Ježek.

„Ministarstvo poljoprivrede od početka je partner ovom važnom skupu koji pridonosi i širi znanja iz područja prehrane i prehrambenih tehnologija“, istaknula je voditeljica Službe za označavanje i temeljne zahtjeve kvalitete hrane iz Uprave kvalitete hrane i fitosanitarne politike Ministarstva poljoprivrede Sanja Kolarić Kravar.

Neke od tema stručne konferencije bile su biokonzerviranje proizvoda akvakulture, pothranjenost, funkcionalna hrana i zdravlje kože i chia.

Klara Kraljić s prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu govorila je o Chia sjemenkama kao jednim od najtraženijih supernarmirnica. „Istina je da Chia ima visoki potencijal za pozitivna učinak primjerice na karidovaskularne bolesti, dijabetes, depresiju te metabolički sindrom. No prije nego ju nazovemo superhranom, trebamo ipak pričekati nova zdravstvena istraživanja”, rekla je Klara Kraljić.