Google bi mogao biti suočen sa više od 1,45 milijardi američkih dolara novčane kazne zbog manipuliranja svoga “pretraživača” unutar EU

Google bi mogao biti suočen sa više od 1,45 milijardi američkih dolara novčane kazne zbog manipuliranja svoga “pretraživača” unutar EU

Uzevši u obzir dugogodišnju istragu provedenu od strane Europske Unije, došlo je do saznanja kako je tehnološka kompanija Google utjecala i manipulirala svoj “pretraživač” u regijama Europske unije, te sukladno tome ugrožavala tržište. Kao posljedica manipuliranja “pretraživača”, Google bi se mogao naći u središtu najveće tužbe u njihovoj povjesti. Naime, govorimo o tužbi koja bi Google mogla stajati više od 1,45 milijardi Američkih dolara, što je više od prethodnoga iznosa koji je Intel, Američka multinacionalna korporacija morala platiti nakon izgubljene tužbe protiv AMD-a unutar Europe.

Naime, predmet tužbe je upravo manipuliranje do kojega dolazi u razdoblju kreiranja “Google Shopping Service”, samo jedne u nizu Google-ovih aplikacija koja omogućava korisnicima da uspoređuju artikle sa raznih stranica koje se bave internetskim oglašavanjem i prodajom, te ujedno pomaže kupcu pri pronalasku najkvalitetnijih dobara kada se gleda omjer cijene i kvalitete. Google je optužen radi nekonvencionalnoga poslovanja i mogućnosti kreiranja monopola. Google je na temelju preferencija kupaca izdvajao stranice, što bi značilo da stranice koje su preko Google-ova pretraživača bile najposjećenije dobivaju prednost nad ostalima, takvo Google-ovo poslovanje dovodi u opasnost manje internetske stranice koje nisu u stanju konkurirati tržišnim divovima te sukladno tome, takvo poslovanje dovodi u opasnost od kreiranja monopolističkog tržišta, u kojem nekolicina tržišnih divova uzimaju “kolač” a manje firme ne dobivaju ni “mrvice”.

Ako se Google-u dokaže krivnja, slijedi sedam godina detaljnog istraživanja njihovog poslovanja unutar EU, istragu bi vodili stručnjaci iz Bruxelles-a na čelu sa Margrethe Vestager, koja trenutačno obnaša dužnost povjerenika Europske komisije za zaštitu tržišnog natjecanja. Njen tim stručnjaka je ujedno i zaslužan za pokretanje istrage o Google-ovom poslovanju, istraga je pokrenuta u srpnju prošle godine i trenutačno se nastavlja skupljati dokazni materijal.

“The Guardian” donosi detaljno istraživanje pomoću kojega bi se moglo doći do eventualnoga iznosa kazne ako se Google-u dokaze krivnja, trenutačno glavna optužnica Google-a bi bila “kreiranje nekompetitivnog tržišta” ili u prijevodu, kreiranje monopola, kazne za takvo poslovanje unutar EU-a iznose do deset posto od cjelokupne zarede kompanije.  Naime, Google-ova kazna bi se računala tako da bi se uzelo trideset posto od svakodnevne zarade dobivene putem Google-ovih aplikacija za kupovinu, te bi se taj dobiveni iznos množio sa brojem dana u kojima je Google-ovo poslovanje narušavalo tržišnu jednakost.

Google-ov generalni savjetnik, Kent Walker dao je izjavu u studenome prošle godine, u svojoj izjavi odbacuje sve optužbe i tvrdi da “Istraživanje manjka dokaza” te da se upravo zbog toga, ne može uzeti u obzir.

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

two + nine =