Google novi rekorder, 2.45 milijardi eura kazne zbog manipuliranja “pretraživača”

Google novi rekorder, 2.45 milijardi eura kazne zbog manipuliranja “pretraživača”

Google je bio optužen za zlouporabu svoga dominantnog položaja kao najrasprostranjeniji “pretraživač”, nagađalo se da će kazna biti novi rekord od čak 1.45 milijardi eura. No, danas Europska unija donosi svoju odluku, te kažnjavaju Google sa rekordnih 2.45 milijarde eura novčane kazne, Google-ova optužnica danas stupa na snagu.

Europski regulatori, nakon iscrpne istrage zaključuju da je Google nezakonito promovirao vlastite usluge usporedbe cijena unutar svoga pretraživača. Takvim nekonvencionalnim poslovanjem, Google je narušio izbor kupca, koji u takvom manipuliranom okruženju nije imao pravi izbor, te je ujedno naštetio i konkurentnim tvrtkama, koje nisu imale nikakve šanse da se natječu sa Google-om.

Američka korporacija ima devedeset dana da prestane sa ilegalnim aktivnostima, te objasni kako će se reformirati i ispraviti pogreške, u suprotnom, Google bi mogao biti suočen sa kaznama od 10.6 miliona eura na dnevnoj bazi, što bi itekako imalo veliki utjecaj na njihovo daljnje poslovanje.

Vođeni činjenicom da je Google itekako manipulirao svoj pretraživač, Europski regulatori smatraju da bi Google mogao imati više nepravilnosti u svom poslovanju. Zloupotreba položaja je moguća kod “Google Maps”, “Google Images” te promoviranju informacija o lokalnom poslovanju. Osim što je Google suočen sa novčanim kaznama od strane Europske unije, Google bi se mogao naći na meti privatnih tužbi pojedinaca ili privatnih kompanija čije je poslovanje oštećeno zbog Google-ovog nekonvencionalnog poslovanja.

Istraga o Google-ovom poslovanju vođena je od strane Europskih povjerenika na čelu sa Margrethe Vestager, koja trenutačno obnaša dužnost povjerenika Europske komisije za zaštitu tržišnog natjecanja. Vestager i njen tim stručnjaka su prinijeli dokazni materijala koji direktno ukazuje na nepravilnosti unutar Google-ova poslovanja. Istraga se odvija dugi niz godina u suradnji sa Saveznom trgovinskom komisijom SAD-a ali je naglo prekinuta u 2013. godini, kada je Savezna trgovinska komisija SAD-a odlučila da neće podnijeti optužbe protiv Google-a.

Vestager govori kako je Google na tržište usporedbe cijena i robe ušao u 2004. sa produktom “Froogle” koji je korisnicima omogućio usporedbu produkta i cijene na internetu. Nakon dvije godine poslovanja, Google je uvidio da “Froogle” ne posluje po očekivanju. Vestager dijeli jedan od privatnih poslovnih dokumenata Google-a koji kazuje, “Froogle jednostavno ne posluje dobro”. U 2008. godini Google počinje sa temeljitom promjenom u svome “pretraživaču”, promjene su prvo napravljene unutar Velike Britanije a nakon toga dolaze do Njemačke te se šire Europom. Vestager upravo to razdoblje smatra kao početak Google-ova nekonvencionalnog poslovanja.

Europska komisija došla je do zaključka da je Google zlorabio svoju dominantnu poziciju u još dva slučaja, no ta dva slučaja su još u fazi pronalaska konkretnih dokaza. Prvi slučaj uključuje mobilni operativni sustav Android, komisija smatra da Google “guši izbor i inovaciju”, komisija smatra kako Google gradi cjelokupnu infrastrukturu na tom operativnom sustava, samo sa jednim ciljem, kako bi zaštitio i proširio svoj dominantni utjecaj. Drugi slučaj je oko “Google AdSense”, program koji na željenu stranicu postavlja reklame povezane sa stranicom, i ujedno postavlja Google-ovu tražilicu. Komisija smatra da je Google ograničio tražilicu na svoje proizvode te tako ugrozio tržište.

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

three × one =