Hrvatska narodna banka plasirala bankama još 80 milijuna kuna

Hrvatska narodna banka plasirala bankama još 80 milijuna kuna

Hrvatska narodna banka (HNB) u ponedjeljak 30. svibnja na redovnoj je obratnoj repo aukciji bankama plasirala 80 milijuna kuna po fiksnoj repo stopi od 0,50 posto.

Na 22. obratnu repo aukciju od početka godine, kojom središnja banka utječe na kunsku likvidnost na financijskom tržištu, pristigle su ponude banaka u ukupnom iznosu od 80 milijuna kuna, što znači da je HNB prihvatila sve prispjele ponude. Datum namire je 1. lipnja, a reotkupa 8. lipnja.

U srijedu, 1. lipnja, dospijeva 80 milijuna kuna, koje je HNB plasirala poslovnim bankama na prošlotjednoj redovnoj repo aukciji. S redovnim tjednim obratnim repo aukcijama središnja je banka započela krajem rujna prošle godine, dok je prošloga tjedna održala i drugu od četiri najavljene ovogodišnje strukturne obratne repo aukcije. Na toj je aukciji HNB bankama plasirala ukupno 146,5 milijuna kuna po fiksnoj repo stopi od 1,80 posto i datum reotkupa za četiri godine, u svibnju 2020.

Ukupni učinak planiranih strukturnih operacija ovisit će o zanimanju banaka, a procjenjuje se da bi to bilo približno jednako spuštanju stope obvezne pričuve za jedan postotni bod, odnosno oko tri milijarde kuna kroz četiri najavljene aukcije za ovu godinu.

Kao kolateral za strukturne, kao i redovite tjedne repo operacije koje nastavlja održavati, HNB prihvaća dužničke vrijednosne papire izdavatelja iz Hrvatske u svim valutama koji dospijevaju nakon datuma reotkupa, pod uvjetom da izdavatelj ili izdanje imaju kreditni rejting najmanje jednak rejtingu Hrvatske, prema barem jednoj od međunarodnih agencija.

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

sixteen − eight =