Hrvatska ponovno uvodi obvezni vojni rok!?

Hrvatska ponovno uvodi obvezni vojni rok!?

Ako to prihvati Hrvatski sabor, Ministarstvo obrane će 2018. godine pokrenuti pokusni projekt ponovnog uvođenja obveznog vojnog roka, a 2019. obveza služenja vojske obuhvatit će oko 30.000 mladih. Obuka će trajati najviše četiri tjedna, provodit će se ljeti, a bit će obavezna za mladiće. Djevojke će se moći prijaviti ako žele. Detalji će biti objavljeni u proljeće kad bude dovršena i nova strategija nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske.

“Moramo vidjeti koje nam nove sposobnosti u sigurnosnom sustavu trebaju”, kaže ministar obrane  Damir Krstičević te potvrđuje da su veliki izgledi da struka zaključi kako je Hrvatskoj, u uvjetima novih geopolitičkih i regionalnih ugroza, zaista potrebno vratiti obvezni vojni rok.

S vojnim rokom koji će po sadržaju više sličiti na ljetni kamp, a mladi ročnici zaduživati samo ljetnu uniformu bez jakni i ostale opreme, trošak boravka i prehrane neće biti prevelik. Nadalje, novaci bi bili upućivani u postojeće stambene kapacitete, tamo gdje je to moguće, a tamo gdje nije smještaj bi bio organiziran u privremenim objektima, dvoranama i sl. Ministar Krstičević kaže da su računali i na potrebe studenata, pa će osnovna obuka biti organizirana u dva turnusa, primjerice od 15. srpnja do 15. kolovoza i od 15. kolovoza do 15. rujna. To znači da će, zapravo, MORH morati osigurati smještajne kapacitete za 15-ak tisuća novaka.

Služenje vojnog roka ukinuto je 2008. godine te otada imamo samo dobrovoljno služenje koje traje 14 tjedana i obavlja se na poligonima Slunj i Gašinci. Kad je takva odluka prije devet godina bila donesena, uvjeti su bili sasvim drukčiji. Svijet još nije bio zakoračio u gospodarsku krizu, osim uobičajenih kriznih žarišta u svijetu. Broj dragovoljnih ročnika raste svake godine, pa je 2016. obučeno gotovo 1000 ročnika i ročnica. U 2017. će ih vjerojatno biti i više, jer odlukom MORH-a, mjesečna novčana nadoknada (obuka traje 12 tjedana) podignuta je s 1200 na oko 2000 kuna. Ovim sustavom MORH je provodio selekciju i popunjavao redove profesionalne vojske. Krstičević kaže da će, kada počne obvezni vojni rok, vidjeti hoće li zadržati taj stupanj selekcije pa one koji žele nakon vojnog roka nastaviti dalje prevesti u dragovoljno služenje ili odmah u pravu obuku za profesionalne vojnike.

 

izvor: vecernji.hr

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

2 × 1 =