Hrvatski apsurd: rekordan urod mandarina nema tko pobrati?!

Hrvatski apsurd: rekordan urod mandarina nema tko pobrati?!

DONJI MIHOLJAC – Procjena je da će ovogodišnji urod mandarina biti rekordan i iznositi čak 90 tisuća tona, a mi ne možemo naći radnike koji će te mandarine ubrati i pripremiti za tržište! upozorio je danas Denis Matijević,  predsjednik uprave Agro Fructus grupe iz Donjeg Miholjca, ujedno vlasnik i najvećeg otkupnog centra u Opuzenu.

Iz Agro Fructusa ističu kako im nedostaje 150 sezonskih radnika, a razlog vide u iseljavanju i nemogućnosti uvoza radne snage. „Iz Hrvatske je iselilo više od sto tisuća radno sposobnih, a trend odlaska čitavih obitelji još je uvijek u uzlaznoj putanji“, ističe Matijević dodavši kako je učinkovitije iskorištavanje uroda ključno za konkurentnost i boljitak hrvatske poljoprivrede. “Ako su proizvođači u tome onemogućeni, urod propada, a s njime i prilika za prosperitet“, ističe Matijević dodajući da je 20 dozvola za nova zapošljavanja stranaca u sektoru poljoprivrede i šumarstva prema Odluci o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2016.,daleko od postojećih potreba hrvatskih poljoprivrednika.

„Imamo oko 170 tisuća poljoprivrednih gospodarstava. Prema kvoti koju smo u ovom sektoru dobili na 8500 gospodarstava moguće je zaposliti tek jednog stranca. Apsurdna je i sama pomisao da je to dovoljno“, ističe Matijević dodavši kako će se ovaj problem odraziti posebice na male proizvođače.

Dodaje da su hrvatski poljoprivrednici ionako u nezavidnom položaju spram europskih kolega koje njihove države redovno i sustavno subvencioniraju, a razvojne i poslovne banke pružaju im razne modele financiranja. Također osvrnuo se i na visoka porezna opterećenja u odnosu na zemlje u okruženju te na smanjenu konkurentnost hrvatskih poljoprivrednika s obzirom na više cijene proizvodnje.

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

eleven − 7 =