Hrvatsko tržište preplavit će jeftini proizvodi?

Hrvatsko tržište preplavit će jeftini proizvodi?

Znatno niže cijene sirove nafte dobra su vijest za potrošače, ali ne i za hrvatske proizvođače koji moraju tražiti nove formule za opstanak. Naime, cijeli niz proizvoda i usluga pojeftinio je zbog smanjene cijene sirove nafte na svjetskom tržištu. Slično je i u Hrvatskoj. Pada cijena benzinskih i dizelskih goriva, ali za očekivati je da će uskoro pasti i cijene nizu proizvoda koji su na tržištu. Ipak, ova pojava može izazvati prilično velike probleme za dio hrvatskih proizvođača, od malih poljoprivrednika do velikih industrijskih sustava.

Golem pad cijena sirove nafte, koja je prije samo godinu i pol dana vrijedila tri puta više nego danas, izazvao je velike promjene. Ne samo u geopolitičkom smislu jer su zemlje izvoznice nafte izgubile dio svoje strateške važnosti ili jer su pojedine arapske zemlje ostale bez novca kojim su financirale ekstravagantne projekte ili širenje islamskog radikalizma po svijetu.

 

Pad cijena nafte pozitivan je za gospodarstvo, ali realno ovdje Hrvatska imamo problem. Smanjen trošak proizvodnje i transporta u kombinaciji s činjenicom da je za tvrtke iz Europske unije zatvoreno rusko tržište znači da će nas uskoro preplaviti jeftini proizvodi, od poljoprivrednih proizvoda do proizvoda metalurgije, kojima hrvatski proizvođači ne mogu konkurirati. Već sada se na hrvatskom tržištu nudi svinjetina iz Danske po cijeni koja je hrvatskim proizvođačima apsolutno neisplativa i kojom ne mogu pokriti ni troškove, kaže glavni tajnik udruženja stranih ulagača u Hrvatsku Igor Zgrabljić.

Prilično je izvjesno kako će Hrvatsko tržište pratiti cjenovne trendove tržišta ostalih zemalja Europske unije jer veliki europski proizvođači će, uz niske cijene transporta, bez problema preplaviti cijelu Europu svojim proizvodima, samo da se riješe punih skladišta i nađu svojevrsnu kompenzaciju za danas zatvoreno rusko tržište. Problem je i u neizvjesnosti jer nitko ne može reći koliko će situacija s jeftinom naftom trajati.

izvor: vecernji.hr

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

sixteen − 15 =