Hrvatsku u prvih 11 mjeseci 2017. posjetilo gotovo 15,4 milijuna inozemnih turista

Hrvatsku u prvih 11 mjeseci 2017. posjetilo gotovo 15,4 milijuna inozemnih turista

I posljednji podaci DZS-a o fizičkim pokazateljima u turizmu upućuju da će 2017. godina biti rekordna. Naime, objavljeni podaci o ostvarenom broju dolazaka i noćenja turista u studenom ukazuju na nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta. Tako je broj ostvarenih dolazaka turista uz godišnji rast od 9,1% iznosio 308 tisuća dok je broj ostvarenih noćenja turista u komercijalnim smještajnim objektima iznosio 663 tisuće što predstavlja godišnji rast od 9,0%…

Rast oba pokazatelja u turizmu posljedica su rasta i kod inozemnih i kod domaćih turista. Inozemni turisti koji su ukupnom broju ostvarenih dolazaka realizirali 63% zabilježili su rast od 11,2% u odnosu na studeni 2016. dok su oni domaći zabilježili rast broja dolazaka za 5,5%.

Nadalje, u ukupnom broju ostvarenih noćenja 66% ostvarili su inozemni turisti koji su ostvarili i godišnji rast od 11,7%. Domaći turisti s druge strane su zabilježili rast broja noćenja od 4,2% u odnosu na isti mjesec prošle godine. Isto tako dolaskom zimskih mjeseci duljina boravka je skraćena te je prosječan broj noćenja po dolasku turista pao na 2,2% dok je primjerice u glavnoj turističkoj sezoni on iznosio oko 6. Najviše noćenja u promatranom mjesecu ostvareno je u hotelima (433 tisuće) što u ukupno ostvarenim noćenjima čini udio od 65%, a u odnosu na isti mjesec 2016. ostvareni broj dolazaka i noćenja turista u hotelima viši je za 9%.

Nakon što je Dubrovnik u listopadu bio grad s najvećim brojem ostvarenih noćenja turista u studenom je to bio Grad Zagreb. Tako je u Zagrebu ostvareno ukupno 81 tisuću dolazaka i 149 tisuća noćenja, što čini 26% ukupno ostvarenih dolazaka i 22% ukupno ostvarenih noćenja.

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

seventeen + 4 =