Industrijska proizvodnja u lipnju porasla više od 4 posto

Industrijska proizvodnja u lipnju porasla više od 4 posto

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je  da je industrijska proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, u lipnju ojačala za 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na lipanj prošle godine porasla za 4,1 posto. To je brži rast nego mjesec dana prije, kada je proizvodnja porasla 1,6 posto.

“U lipnju je industrijska proizvodnja ubrzala godišnji rast na 4,1 posto. Tako je i 17. mjesec zaredom potvrđen trend pozitivnih stopa godišnjeg rasta industrijske proizvodnje”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a. Rast industrijske proizvodnje 17 mjeseci zaredom na godišnjoj razini nije zabilježen još od 2007., dvije godine prije šestogodišnje recesije.

U lipnju je najviše, za 15 posto na godišnjoj razini, skočila proizvodnja energije, a s rastom od 13,2 posto slijedila je proizvodnja kapitalnih proizvoda. Proizvodnja intermedijarnih proizvoda ojačala je, pak, za 0,6 posto na godišnjoj razini, a proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju 0,3 posto.

U lipnju je na godišnjoj razini pala samo proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 4,7 posto. U prvih šest mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja porasla 5,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. “Pozitivna kretanja vjerojatno su posljedica oporavka inozemne potražnje u zemljama glavnim vanjskotrgovinskim partnerima, ali i pada zaliha tijekom prošle godine”, navode analitičari RBA.

Tako je nastavljen trend rasta proizvodnje, koji je ušao u treću godinu. Lani je, naime, industrijska proizvodnja porasla 2,6 posto, dok je godinu dana prije zabilježila rast od 1,3 posto. “Uz predviđeno zadržavanje povoljnih trendova u inozemnoj potražnji, i u drugoj polovici godine očekujemo nastavak rasta industrijske proizvodnje, što će u konačnici rezultirati i pozitivnim doprinosom na rast bruto domaćeg proizvoda (BDP)”, zaključuju analitičari RBA.

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

fifteen + four =