Ivana Maletić: prijeti nam oduzimanje 200 milijuna eura iz EU fondova

Ivana Maletić: prijeti nam oduzimanje 200 milijuna eura iz EU fondova

Prema najavama ministra financija Zdravka Marića Hrvatska bi ove godine trebala iz EU fondova povući čak 78.5 posto više sredstava nego lani.  Ipak na terenu objava i provedba natječaja se odugovlači, veliki je manjak kadrova, sredstva iz socijalnog fonda su nam blokirana na šest mjeseci, pa se stoga postavlja pitanje: je li ovaj ambiciozni cilj moguće realizirati i kako do novca iz EU fondova?

Riječ je o ambicioznom planu koji je ne samo moguće provesti već ga je i nužno realizirati – naglasila je  hrvatska europarlamentarka Ivana Maletić u programu Hrvatskog radija.  Hrvatska je sa samo 62 posto iskorištenih sredstava uvjerljivo na zadnjem mjestu ljestvice iskoristivosti fondova EU. Za pozitivan iskorak potrebno je učiniti više toga. Iz Europskog parlamenta već smo uputili prijedlog prema Europskoj komisiji da se pojednostave procedure natječaja. Mali i srednji poduzetnici jednostavno nemaju kapacitete da bi pratili sve ono što birokracija EU zahtjeva, istaknula je Maletić, dodajući da bi se sama državna administracija  trebala osposobiti da postane vodič poduzetnicima, a potrebno je uvesti red i u katastrima jer su nesređeni imovinsko pravni odnosi isto tako velika prepreka.

Pred novom Vladom je veliki posao osobito zbog velikih podbačaja u iskorištavanju fondova koje je napravila predhodna Vlada. Godine 2015. od 900 milijuna eura povučeno je samo 400 milijuna. Konstantno se povlačilo puno manje i zbog toga će se na kraju 2016. oduzimati sredstva, prema mojim procjenama oko 200 milijuna eura, smatra Ivana Maletić.

Pomoćnik sektora za međunarodne poslove HGK Saša Bukovac mišljenja je pak da je teško očekivati rezultate već u prvoj godini. Potrebne su istinske promjene jer sve traje pretjerano dugo. Država bi trebala definirati kratkoročne i dugoročne ciljeve po pitanju EU fondova, a osobita pažnja bi se trebala posvetiti kapitalnim ciljevima. Pažnja se mora obratiti i na nedostatak stručnog kadra jer previše ljudi nakon što u državnoj službi stekne potrebna znanja odlazi u privatni sektor, poručio je Bukovac.

izvor: HRT

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

1 × 4 =