IZBORI 2016 – Mirando Mrsić: povećat ćemo plaće i naknade za stručno osposobljavanje

IZBORI 2016 – Mirando Mrsić: povećat ćemo plaće i naknade za stručno osposobljavanje

SLAVONSKI BROD – Plaće i mirovine u Hrvatskoj moraju biti usklađene s troškovima života! Da bi nam bilo svima bolje moramo osigurati i nova i dobro plaćena radna mjesta, za siguran posao od kojega će hrvatski radnici može živjeti dostojno čovjeka. I to je cilj na kojemu će primarno raditi nova vlada koju će voditi Narodna koalicija, nakon pobjede na izborima, 11. rujna,  izjavio je danas u Slavonskom Brodu prof. dr. Mirando Mrsić, na javnoj tribini Narodne koalicije za 5. Izbornu jedinicu na temu rada, zapošljavanja i stabilnog mirovinskog sustava.

Govoreći o programu Narodne koalicije koji za cilj ima povećanje zapošljavanja u otvaranje novih radnih mjesta, Mrsić je naglasio imperativ reindustrijalizacije “jer postoje značajni potencijali i za proizvodnju, a mi nažalost nemamo dovoljno stručnih kadrova koje zahtjeva tržište rada. Stoga moramo dati na primarnoj važnosti obrazovanju, nastavku kurikularne reforme kao temelja za razvoj znanja, jer želimo biti zemlja dobro educiranih i kompetentnih radnika koji će imati dobro plaćena i sigurna radna mjesta“, kazao je Mrsić, najavljujući kako će jedan od prvih poteza nove vade Narodne koalicije biti povećanje minimalne plaće u Hrvatskoj, na više od tri tisuće kuna.

Pri tome je naglasio da minimalna plaća treba odražavati i minimalnu cijenu rada u Hrvatskoj, te da su prošla vremena kada su o tome odlučivali poslodavci. Kazao je i da je nužno poreznom politikom destimulirati ugovore o radu na određeno vrijeme, koji još uvijek dominiraju među radnom populacijom mladih i žena, a istodobno poticati sklapanje ugovora na neodređeno vrijeme.

Dotaknuo se i mjere stručnog osposobljavanja ocijenivši ju jednom od najboljih mjera iz politike aktivnog zapošljavanja, koju je ostvarilo 77 tisuća mladih od kojih je njih 60 posto nakon te jedne godine stručnog osposobljavanja pronašlo stalni posao. „Želimo da mladi dobiju sigurno radno mjesto. Stoga ćemo nastaviti s ovom mjerom te povećati naknadu sa sadašnjih 2400 na 3500 kuna uključujući i putne troškove i doprinose. To bi bilo pravedno za sve mlade“ rekao je Mirando Mrsić.

Kad je riječ o zapošljavanju starijih ljudi koji su ostali bez posla, ili ne mogu dobiti novu priliku za zaposlenje, Mrsić je rekao da bi trebalo poticati poslodavce oslobađanjem plaćanja bruto 2 obveza prema zaposlenicima ako zaposle osobu stariju od 60 godina. . „Cilj je da svi građani nakon navršene 65 godine imaju sigurnu mirovinu. Povećat ćemo i socijalnu (poljoprivrednu) mirovinu za samce i poljoprivrednike sa 65 godina života i minimalno 15 godina staža sa sadašnjih 850 kuna na iznos koji bi bio između tog iznosa i minimalne redovite mirovine. Takvih bi imalo oko 20 tisuća građana, i pri tom nećemo uzimati u obzir imovinsko stanje, odnosno ima li takav stariji čovjek kuću, zemlju i slično, jer što mu to vrijedi i imati ako od toga ne može pristojno živjeti“, rekao je Mrsić, te dodao da će već od 2017. ukinuti stopu od 3 posto za zdravstveno osiguranje koliko sada izdvajaju umirovljenici.

Na pitanje o rastu mirovina, pojasnio je da usklađivanje ide dalje svakako, ali i a na prosječno 10 postotno povećanje mirovina naši umirovljenici mogu računati u naredne četiri godine. Najavio je i da će u slučaju smrti jednog od bračnih drugova, udovac ili udovica imati pravo nasljeđivanja  određenog postotka mirovine pokojnog supružnika i pri tome zadržati i svoju osobnu mirovinu. Reformu zdravstvenog sustava , kazao je, treba nastaviti; Hitnu pomoć nitko neće morati plaćati, neće se povećavati participacije, smanjivat će liste čekanja i nastaviti obnovu bolnica.

Ivica Vlašić

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

nine − four =