Javna nabava mora biti generator gospodarskog rasta

Javna nabava mora biti generator gospodarskog rasta

Hrvatski se proizvođači svakodnevno susreću s brojnim problemima prilikom javljanja na javne natječaje.Problemi se pojavljuju već kod pripreme natječajne dokumentacije gdje se pogoduje određenom ponuditelju pa sve do parametra najniže cijene, umjesto ekonomski najisplativije ponude, čime bi se promicala poštena tržišna utakmica, objasnila je direktorica Sektora za industriju i IT HGK Tajana Kesić Šapić pomoćnici ministra gospodarstva Gordani Brcković 25. veljače na radnom sastanku na temu problematike javne nabave.

Pomoćnica ministra Gordana Brcković predstavila je smjernice novog Zakona o javnoj nabavi koji je u fazi izrade te pozvala članice HGK na dostavu svojih prijedloga. Naime, kako bi mogli mjeriti učešće malih i srednjih poduzetnika u postupcima javnih nabava dogovoreno je da će se pristupiti anketiranju malih i srednjih poduzetnika i to prije donošenja novog Zakona te nakon proteka određenog vremena nakon što Zakon bude u primjeni. Postupak anketiranja provodit će HGK putem svojih baza, a obrađeni rezultati bit će zajednički prezentirani.

Kesić Šapić je predstavila i novu uslugu HGK koja će omogućiti bolje povezivanje budućih naručitelja s hrvatskim proizvođačima putem online kataloga hrvatskih proizvoda. Cilj te komorske usluge je povećavanje udjela malih i srednjih poduzetnika u postupcima javne nabave što je i obveza hrvatske sukladno Aktu o malom gospodarstvu.

Razgovaralo se i o velikom interesu gospodarstvenika za edukacije na temu e-javne nabave. Naime, s obzirom na to da je e-javna nabava postala zakonska obveza za velike nabave od 1.1.2016. godine, Hrvatska gospodarska komora u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i Narodnim novinama, do sada je već održala radionice na tu temu u Zagrebu, Osijeku i Splitu, a u slijedećim tjednima održat će se i u Varaždinu, Rijeci i Vukovaru. Kako je interes gospodarstvenika za izobrazbu o sustavu javne nabave izniman,  dogovorena je i obnova Sporazuma o suradnji između Ministarstva gospodarstva i HGK, a vezano uz organizaciju i provedbu daljnje edukacije poduzetnika.

Brcković i Kesić Šapić razgovarale su i o suradnji na organizaciji zajedničke konferencije na temu “Javne nabave kao generator gospodarskog rasta”  koja bi se održala 30. ožujka 2016. Konferencija bi otvorila širu raspravu o problemima u javnoj nabavi, predstavila primjere kako to rade druge države, dala smjernice za poboljšanje sustava javne nabave te otvorila javnu raspravu o novom Zakonu. Također, to bi bila prilika i za to da HGK predstavi svoj online katalog hrvatskih proizvoda budućim naručiteljima, a sve u cilju povećanja udjela malih i srednjih poduzetnika u postupcima javne nabave.

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

five − 4 =