Kako napisati i provesti EU projekt koji donosi novce iz EU fondova?

Kako napisati i provesti EU projekt koji donosi novce iz EU fondova?

Kako napisati projekt koji će biti realiziran uz pomoć EU fondova odnosno novcem iz EU fondova jedno je od najčešćih pitanja u Hrvatskoj zadnjih godina. Svi pričaju no iznenađujuće je malo konkretnih riješenja odnosno ustanova koje ambiciozne i vrijedne polaznike može naučiti upravo tome. Stoga veseli otvaranje novog Učilišta Moneo, ustanove za obrazovanje odraslih u Brodsko-posavskoj županiji, usmjerena ka obrazovanju za pripremu i provedbu EU fondova.

Učilište je 19. rujna organiziralo dan otvorenih vrata na kojem su pokazali svoje učionice i urede te predstavili svoj rad, dosadašnje polaznike i njihova iskustva, rezultate, mogućnosti suradnje te prilike koje EU fondovi pružaju općinama, ustanovama, obrazovnim institucijama, poduzetnicima i poljoprivrednicima.

Lidija Vukojević, v.d. ravnateljica Učilišta Moneo, ističe kako su ulaskom u Europsku uniju, Republici Hrvatskoj postala dostupna značajna sredstva iz europskih fondova.

„Kako bismo iskoristili mogućnosti koje nam se nude, nužno je steći znanje o EU fondovima i načinu na koji se pripremaju uspješni projekti. To često nije lako, jer je dokumentacija zahtjevna i opsežna a procedure nerazumljive i komplicirane stoga je pomoć stručnjaka neprocjenjiva. Valja reći kako se u Hrvatskoj trenutačno na tjednoj razini objavljuju novi natječaji za dostavu projektnih prijedloga, ali  kronično  nedostaju  stručnjaci  koji  znaju  kako  napisati  dobar  projekt  koji  će  biti  visoko  ocijenjen  i financiran  sredstvima  EU  fondova.  Jednom  kad  projekt  i  dobije  sredstva,  u  njegovoj  provedbi  se  ponovno susrećemo s nedostatkom stručnjaka koji razumiju procedure i zahtjeve koje postavljaju ugovorna tijela kako ne bi bilo neprihvatljivih troškova i povrata sredstava.“- ističe Lidija Vukojević

Novootvoreno Učilište Moneo,  specijalizirano  je  za  edukaciju  iz  područja  pripreme  i  provedbe  EU  projekata. „Budući je jedino rješenje povećati broj stručnjaka za pripremu i provedbu EU projekat, to se može postići samo kroz kontinuiranu edukaciju i usavršavanje te primjenu stečenih znanja u praksi. S obzirom da imam više od 10 godina iskustva u pisanju  i provedbi EU projekata  svjesna  sam koliko nam  stručnjaka nedostaje  i, upravo  zbog  toga, odlučila  sam pokrenuti verificirani program  za Voditelja pripreme  i provedbe EU projekata. Ono  što nudimo, pored  same  edukacije,  je  i mogućnost  obavljanja  prakse  u  nekoj  od  partnerskih  organizacija.    Na  taj  način polaznicima  edukacije  omogućit  ćemo  da  stečena  znanja  odmah  i  primjene  u  pisanju  projekata  za  aktualne natječaje.“-dodaje v.d. ravnateljica Učilišta Lidija Vukojević

Učilište Moneo  stoga nudi verificirane programe iz područja pripreme i provedbe EU projekata, strateškog planiranja, lokalnog i regionalnog razvoja te ruralnog razvoja:

–  Voditelj/ica pripreme i provedbe EU projekata

–  Voditelj/ica programa i projekata lokalnog i regionalnog razvoja

–  Voditelj/ica programa i projekata ruralnog razvoja

–  Suradnik/ica u pripremi i provedbi EU projekata

Pored toga, Učilište Moneo nudi edukaciju iz područja poslovnog upravljanja, izrade poslovnih planova i javne nabave a nastava se izvodi na adresi Dobriše Cesarića 46, Slavonski Brod.

V.D. ravnateljica Učilišta Moneo poziva sve zainteresirane da se prijave na upis druge generacije, čija će predavanja početi u listopadu ove godine, jer je broj mjesta ograničen. Svi koji žele steći neka nova znanja i vještine ili su možda nezaposleni a vide svoju priliku u pisanju i provedbi projekata neka se jave putem facebooka, maila ili osobnim dolaskom u Učilište Moneo na adresi D. Cesarića 46.

d.j.

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

4 × 5 =