KUD Šokadija iz Starih Mikanovaca predstavio svoj novi CD slavonskih narodnih pjesama

KUD Šokadija iz Starih Mikanovaca predstavio svoj novi CD slavonskih narodnih pjesama

VINKOVCI – Kulturno umjetničko društvo ‘Šokadija’ iz Starih Mikanovaca, u povodu pola stoljeća svog djelovanja, predstavio je u četvrtak, 9. veljače  u Gradskom kazalištu ‘Joza Ivakić’ u Vinkovcima, svoj novi CD s narodnim pjesmama, svatovskim napjevima i kolima iz Starih Mikanovaca i vinkovačkog kraja, pod naslovom ‘Ide dika kapu najerio’. Na albumu se nalazi 13 izabranih napjeva, pjesama i kola iz Starih Mikanovaca u izvedbi pjevača i svirača KUD-a, dok posebno mjesto na albumu zauzimaju svatovski napjevi, odnosno svatovci koji se nalaze na UNESCO-voj listi zaštićene nematerijalne baštine. Pjesme  za album odabrali su Ladislav Molnar i Tomislav Raić, koji je ujedno i predsjednik KUD-a Šokadija.

“Riječ je o isključivo tradicijskim napjevima mikanovačkog i vinkovačkog kraja. Na CD-u se ne nalaze autorske pjesme premda stihova riječi ima autorskih, kao što je arija Drumarca iz Starih Mikanovaca u kojoj cure pjevaju tekst ‘Dojdi diko meni na posilo’, koji je 1967. godine napisao Mikanovčanin Mato Kovandžić za izvedbu običaja čijala. Veliku želju za snimanje i izdavanje ovog nosača zvuka imao je nedavno preminuli član našega KUD-a  Marko Martinović Ferda kojemu sa zahvalnošću članovi KUD-a ‘Šokadija’ posvećuju CD, kao poticaj novim naraštajima za učenje i njegovanje tradicijske glazbe – rekao je Tomislav Raić te zahvalio svima koji su doprinijeli da ovo glazbeno izdanje ugleda svjetlo dana: glazbenom producentu Tihomiru Ivanetiću, fotografu Draženu Boti na likovnom oblikovanju albuma, urednici Ivi Vianello, izdavaču Želimiu Babogredcu, tamburašima, pjevačicama i pjevačima, počimajlama, otpivajlama, odgudajlama, i svim Mikanovčanima.

U prigodnom programu promocije sudjelovale su sve sekcije KUD-a ‘Šokadija’ te pjevačica slavonskih narodnih pjesama Marija Pavković Snaša, koja je svoju karijeru prije 22 godine započela u rodnim Starim Mikanovcima. O nosaču zvuka, objavljenom u nakladi Croatia Recordsa, govorili su etnomozikolozi Zdenka Ivanković i Mihael Ferić iz Slavonskog Broda te producent Tihomir Ivanetić, a moderatorica večeri bila je muzejska savjetnica Ljubica Gligorević iz vinkovačkog  Gradskog muzeja.

“KUD ‘Šokadija’ nije nam mogao podariti bolji dar za svojih 50 godina uspješnog rada: počastili su nas ovim nosačem zvuka na kojem su zabilježili prave bisere, zavičajne i slavonske tradicijske glazbe. Album krasi znalački izbor zavičajne tradicijske glazbe i njegova režija. Sjajan je to uradak ovjekovječen trajnim tonskim snimkom bogate glazbene baštine Starih Mikanovaca i zavičajnog okruženja. Pjesma ‘Tri jetrve žito žele’ posebno me je oduševila i mislim da je to jedna od najboljih izvedbi koju sam ikada čuo. Ovo je jedan od najboljih uradaka koji se pojavio na hrvatskoj glazbenoj sceni u žanru tradicijske glazbe. I, kako kaže simpatični naslov CD-a Ide dika kapu najerio’, po starom šokačkom običaju kapu mogu nakriviti svi izvođači, solisti i ansambli, selektori, scenaristi, ummjetnički voditelji, majstori tona i urednici! Bolje nije moglo!, napisao je u svojoj recenziji maestro Mihael Ferić.

“Stari Mikanovci poznati su po tome što njegujemo i održavamo kulturnu baštinu, što imamo veliki broj udruga i da se unatoč svim lošim gospodarskim problemima ni jedna udruga nije ugasila, ni jedna manifestacija nije otkazana. KUD Šokadija sigurno je naše najkvalitetnije društvo, društvo koje promiče kulturnu baštinu i Općinu Stari Mikanovci. Ove godine je jubilarna 50. manifestacija ‘Mladosti i ljepote Slavonije’ i 50 godina KUD-a Šokadija. Općina će uvijek pomoći u skladu s mogućnostima”, istaknuo je načelnik Općine Stari Mikanovci, Mario Milinković.

izvor: Glas Slavonije / Mario Kokaj
Foto: Dražen Bota

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

13 − seven =