Loše vijesti o Agrokoru ruše burzu, oštar pad Crobexa

Loše vijesti o Agrokoru ruše burzu, oštar pad Crobexa

Na Zagrebačkoj je burzi jutros nastavljen oštar pad Crobex indeksa, ponajviše pod pritiskom pada cijena dionica kompanija iz sastava Agrokora, nakon što je u srijedu navečer agencija Moody’s ponovno smanjila kreditni rejting tog koncerna.

Crobex indeks bio je oko 9,45 sati u minusu 4,7 posto, na 1.920 bodova, potonuvši na najnižu razinu od 22. rujna 2016. Istodobno, Crobex10 pao je 4,42 posto, na 1.105 bodova, što je njegova najniža razina od 21. rujna 2016. Najveći promet, 2,4 milijuna kuna ostvaren je dionicom Leda, a cijena joj je potonula gotovo 14 posto, na 5.100 kuna. Slijedi dionica Jamnice, s prometom od gotovo 2 milijuna kuna i padom cijene za 10,43 posto, na 89.997 kuna.
I ostala izdanja iz sastava koncerna Agrokor bilježe gubitke, iako uz niže promete. Tako je dionica Vupika pojeftinila 14,8 poto, na 31,62 kune, a Belja za 10,3 posto, na 17,15 kuna. I cijene velike većine ostalih izdanja također su u minusu.

Novi udarac Agrokoru sinoć je zadala agencija Moody’s, koja mu je očekivano – snizila kreditni rejting za jedan stupanj. Ruska banka VTB – optužila je Agrokor za nepravilna financijska izvješća te najavila kako će Vlada i skupina kreditora visoko zaduženog Agrokora – do kraja tjedna potpisati sporazum o mirovanju obveza. Jutros su iz ruske banke ublažili to – formulacijom o dugogodišnjem dopuštanju nepravilnosti pri izradi izvještaja.

SDP-ov Gordan Maras smatra da je sadašnji ministar financija Zdravko Marić, bez obzira je li bio povezan s time ili ne, kao svojedobno dio vodstva u Agrokoru morao biti upoznat sa stanjem u sustavu. Na optužbe SDP-a ministar Marić je kazao kako za vrijeme njegova rada u Agrokoru financije nisu bile u njegovoj odgovornosti. “To nije bio moj djelokrug posla. Ja nisam bio član Uprave, nego izvršni direktor”, rekao je Marić.

Nakon novih loših vijesti sinoć su se, kako prenose mediji, u zgradi Kraša sastali dobavljači i ruski kreditori, a navodno je jedan od dobavljača aktivirao svoje zadužnice. Sinoć su se oglasili i iz Agrokora, ali bez puno komentara. Premijer Andrej Plenković je najavio kako bi se zakon o pomoći sistemski važnim kompanijama koje ne mogu otplaćivati svoje dugove – već sutra mogao naći pred Vladom. Naglasio je kako će se zakon donijeti čak i ako Agrokor dotad postigne dogovor s kreditorima i dobavljačima. Imamo odgovornost da kao Vlada štitimo funkcioniranje hrvatskog gospodarstva i našeg financijskog sustava. Brojne članice EU, a i neke druge zemlje, znale su se ponekad naći u sličnim okolnostima i situacijama i većina njih je posezala za posebnim, izvanrednim zakonskim rješenjima, koja su za takve situacije bila najprimjerenija, poručio je premijer.


Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

19 − five =