Malim i srednjim poduzetnicima na raspolaganju 150 milijuna kuna po povoljnijim uvjetima kreditiranja

Malim i srednjim poduzetnicima na raspolaganju 150 milijuna kuna po povoljnijim uvjetima kreditiranja

Potpisivanjam Ugovora o garanciji po InnovFin SME Guarantee Facility između Europskog investicijskog fona (EIF) i Hrvatske banke za obnovu i razvoj otvara se put prema izrazito povoljnim zajmovima za male i srednje poduzetnike, javlja Lider Media.

Ugovor je dana su zagrebačkom hotelu Westin u ime HBOR-a potpisao predsjednik uprave Dušan Tomašević i članica uprave Martina Jus, dok je potpisnik u ime EIF-a bio zamjenik izvršnog direktora Roger Havenith. Na svečanosti su bili i povjerenik Europske komisije Neven Mimica, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić i ministar poduzetništva Darko Horvat.

Tomašević je nakon potpisivanja rekao da sporazum podrazumijeva instrument jamstva do 50 posto iznosa zajma za male i srednje poduzetnike i da će značajno umanjiti kamatne stope na kreditiranje. “Zahvaljujem EIF-u što je prepoznao HBOR kao partnera u korištenju ovog instrumenta. Danas potpisani ugovor omogućit će malim i srednjim kao i malim i srednje kapitaliziranim poduzećima još povoljnije kreditiranje po HBOR-ovim postojećim programima. Ovaj instrument bit će poduzetnicima dostupan već od jeseni i očekujemo veliki interes poduzetnika za sredstvima osiguranima na ovaj način” rekao je Tomašević.

Havenith je dodao da male i srednje tvrtke predstavljaju okosnicu gospodarstva i zapošljavaju 68 posto ljudi u Hrvatskoj, naglasivši da je riječ o prvoj transakciji između EIF-a i HBOR temeljenoj na takozvanom Junckerovom planu investicija u EU. Prema njegovim riječima, HBOR je idealno pozicioniran za distribuciju kredita poduzetnicima. “HBOR je najveća ustanova za promicanje ulaganja u Hrvatskoj te je u savršenoj poziciji za pronalaženje inovativnih kompanija kojima će ovakva podrška EU-a najviše koristiti. Ovo je prva transakcija u okviru EFSU-a u Hrvatskoj, a tijekom sljedećih nekoliko mjeseci očekujemo i potpisivanje dodatnih sporazuma. HBOR je dugogodišnji partner EIF-a te smo sigurni da će jamstvo za MSP-ove u okviru programa usmjeriti financijska sredstva hrvatskim malim i srednjim poduzetnicima”, naglasio je Havenith.

Zadovoljstvo sporazumom je izrazio ministar Horvat, rekavši  da je ”postignuta kritična masa” za investicije u mjesecima koji dolaze. “Sad imamo nekoliko financijskih instrumenata čiji je cilj kroz garancije srušiti kamatne stope i osigurati povoljno kreditiranje i konkurentnost hrvatskih poduzetnika – rekao je pa dodao da će garancije kamate na zajmove smanjiti za nekoliko postotnih bodova, odnosno da poduzetnici, ovisno o projektu, mogu dobiti novac uz stopu od 0.5 do 3 posto”, rekao je ministar i izrazio nadu da će krediti za poduzetnike uz stopu od 1 do 2 posto brzo postati hrvatska svakodnevnica.

Dušan Tomašević ocijenio je da će garancija umanjiti kamatnu stopu za kreditiranje putem HBOR-a na 1.5 posto. Poduzetnike je pozvao da ne čekaju rujan, kada kreće kreditiranje, već da što prije navrate do HBOR-a kako bi se informirali o novim pogodnostima.

 

Očekuje se da će podrška EU-a inovativnim hrvatskim poduzećima generirati portfelj zajmova u vrijednosti od 20 milijuna eura (150 milijuna kuna). Prema posljednjim podacima, EIB (Europska investicijska banka) i EIF već su odobrili 266 transakcija u 26 od 28 zemalja članica EU. Od predviđenih 315 milijardi svježeg novca za kredite i investicije, potrošeno je 34 posto od kojih je četvrtina otišla malim i srednjim poduzetnicima.

Instrument za davanje jamstava malim i srednjim poduzetnicima garantira zaduživanje u iznosima od 25.000 do 7.5 milijuna eura kako bi se inovativnim malim i srednjim kompanijama te manjim poduzećima srednje tržišne kapitalizacije (do 499 zaposlenih) olakšao pristup financiranju zajmovima. Instrumentom upravlja EIF, a provodi se putem financijskih posrednika (banaka i drugih financijskih institucija)  u državama članicama EU-a i pridruženim zemljama. EIF u okviru instrumenta financijskim posrednicima daje jamstvo na dio gubitka nastalih zaduživanjem koje je pokriveno instrumentom.

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

one + fourteen =