MARTINJE U SLAVONIJI – Proslavljeni hrvatski alpinist Stipe Božić kumovao mladom vinu Visoke vinske akademije

MARTINJE U SLAVONIJI – Proslavljeni hrvatski alpinist Stipe Božić kumovao mladom vinu Visoke vinske akademije

SLAVONSKI BROD – Profesori rektorata i redovni članovi Visoke vinske akademije, sinoć su u Slavonskom Brodu priredili tradicionalnu 13. po redu Martinjsku zabavu za pamćenje, a u sjajnoj atmosferi svečane dvorane Kristal do sitnih sati uživalo je više od 200 uzvanika, vinoljubaca i njihovih supruga. Preuzvišeni biskup vinski, mons. dr. Marijan Balen, krstio je ovogodišnje mlado vino predvodeći u osebujnom izričaju prigodnu molitvu po zagovoru svetog Martina, zaštitnika svih vinara o čijem je liku i djelu također progovorio nekoliko prigodnih rečenica. Kum ovogodišnjem vinu je proslavljeni hrvatski alpinist i član Hrvatske gorske službe spašavanja Stipe Božić. U protokolu samog krštenja asistirao im je poznati hrvatski glumac Vedran Mlikota iz Zagvozda, koji je vinski kum bio godine 2007. Veliki rektor Visoke vinske akademije prof. Antun Sabolski potom je u redove akademije primio i vinovnice uručio petorici novih članova; to su Brođani Vlado Martić, Kažimir Ivković, Ivan Sokolar, Igor Balen, te Nikša Topić iz Splita. Martinjska fešta u Slavonskom Brodu  i ove je godine imala humanitarni predznak: sav prihod od aukcije vrhunskih vina ali i umjetničkih slika, bit će doniran jednoj obitelji koja živi u teškim uvjetima, po preporuci Centra za socijalnu skrb. Članovi Visoke vinske akademije odali su počast i svom nedavno preminulom članu akademiku prof. Predragu Gollu, koji je dao nemjerljiv doprinos radu ove jedinstvene udruge.

3„S Visokom vinskom akademijom iz Slavonskog Broda upoznao me moj prijatelj Vedran Mlikota iz Zagvozda, koji je bio kum prije devet godina, te je i mene preporučio da budem kum. Odazvao sam se pozivu Rektorata, radostan sam što sam kum, jer, eto, i ja potječem iz vinogradarske obitelji,  moji djedovi i otac imali su vinograde i  to im je bilo glavno zanimanje. Obišao sam dobar dio svijeta penjući se na mnoge njegove vrhove, vinograde sam vidio i na Andama, u Sjevernoj Americi, na dalekom istoku, ali opet ne previsoko, jer znamo da lozi smeta mraz i da ju treba njegovati. Uz naša hrvatska vina koja su izvrsna, moram priznati da me je iznenadilo koliko sam dobrih vina kušao po cijelom svijetu, od Čilea, Australije, Novog Zelanda, Južne Afrike… U mnogim zemljama kušao sam sjajna vina koje su proizveli i naši iseljenici, Hrvati koji su po svijetu pronijeli svoje znanje i vještine uzgoja vinove loze i proizvodnje odličnih vina. Siguran sam da ću nastaviti suradnju s Visokom vinskom akademijom jer je vino naša druga krv koja nas sve spaja“, naglasio je ovogodišnji vinski kum Stipe Božić.

Vedran Mlikota je pak podsjetio na dugogodišnju suradnju i prijateljstvo članova Visoke vinske akademije s njegovim rodnim Zagvozdom, i otvoreno rekao da se u Slavonskom Brodu osjeća već kao domaćin. „Ako se konzumira u pristojnim količinama, vino spaja ljude, potiče druženje i prijateljstva. Ali, nije vino ovdje u prvom planu, nego ljudi, jer kad se  ljudi prepoznaju kao što smo se mi prepoznali iz Zagvozda i Broda, dobra djela ne mogu izostati“, rekao je Mlikota.

Komentirajući kvalitetu vina, rektor Visoke vinske akademije Antun Sabolski istaknuo je kako je preduvjet tomu rad vrijednih i upornih vinogradara, i da samo uz uporan rad svake godine možemo imati sve bolja vina.

 

Ivica Vlašić

 

 

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

7 + fifteen =