Ministar Dobrović zaprijetio bosanskobrodskoj rafineriji zavrtanjem naftovodnih ventila

Ministar Dobrović zaprijetio bosanskobrodskoj rafineriji zavrtanjem naftovodnih ventila

SLAVONSKI BROD – Krajnje je vrijeme da se krene u energičnije i konkretnije rješavanje kompleksnog međudržavnog problema onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu jer građani toga grada više nemaju ni strpljenja ni vremena. Hrvatska država će se usprotiviti svakoj daljnjoj odgodi  modernizacije Rafinerije u Bosanskom Brodu koja je evidentno najveći zagađivač zraka i okoliša u ovom prekograničnom području, i ako se odmah ne krene u proces modernizacije, posegnut ćemo za rigoroznim mjerama. Preko Hrvatske prolaze transportni naftovodi i da, možemo i to – zavrtanje ventila, poručio je ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović (MOST) iz Slavonskog Broda gdje je sudjelovao na tematskoj sjednici Odbora za zaštitu okoliša Hrvatskog sabora na kojoj se raspravljalo o planiranim i poduzetim aktivnostima i mjerama u svezi onečišćenja zraka na području grada te zdravstvenim pokazateljima utjecaja okoliša na zdravlje Brođana.

Saborski odbor za zaštitu okoliša zatražit će od hrvatske Vlade žurno provođenje rigoroznih mjera, jer je ovaj problem postao najveće otvoreno pitanje između Hrvatske i BiH. Kako je na sjednici u Slavonskom Brodu istaknuo predsjednik Odbora Gordan Maras (SDP), Hrvatski sabor i saborski zastupnici čvrsto stoje iza građana Slavonskog Broda u njihovoj borbi za bilje uvjete života i čist zrak.

„Ovdje smo u Slavonskom Brodu kako bismo poslali poruku da za nas više nisu prihvatljivi nikakvi diplomatski pregovori i dogovori s BiH i vlasnicima Rafinerije Brod, jer to činimo već dugi niz godina, a problem je veći nego ikad. Tražimo ubrzano rješavanje problema. Vlasti BiH moraju shvatiti da trebaju Hrvatsku u puno toga, posebno u pregovorima s EU, a vlasnici Rafinerije moraju shvatiti da više ovako ne mogu raditi, bez obzira na standarde Janafa. Janaf je državna kompanija koja je ovdje u službi građana, i ako bude potrebno, Janaf može zaustaviti isporuku energenata i na taj način poslati jasnu poruku. Sve analize su potvrdile da je Rafinerija Brod najveći zagađivač i da je nužno žurno pokrenuti proces njezine modernizacije. To je jedino što može zadovoljiti i Hrvatsku kao članicu Europske unije i grad Slavonski Brod i njegove građane. Inače, ne vidim više potporu Hrvatske u pregovorima BiH s EU niti u gospodarskim odnosima dvije zemlje“, istaknuo je Maras.

Na tematskoj sjednici saborskog Odbora za zaštitu okoliša, uz ministra Dobrovića i njegovih suradnika sudjelovali su i predstavnici ministarstva zdravlja, ministarstva vanjskih i europskih poslova, Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, Fonda za zaštitu okoliša, Državnog hidrometeorološkog zavoda, Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, Grada Slavonskog Broda, Brodsko-posavske županije te predstavnici nevladinih udruga i građanske inicijative za čisti zrak u Slavonskom Brodu.

Ivica Vlašić

 

 

 

 

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

1 × 1 =