Ministar Marić najavio izmjene u poreznom sustavu, već početkom 2017.

Ministar Marić najavio izmjene u poreznom sustavu, već početkom 2017.

Ministar financija Zdravko Marić najavio je a će Vlada uskoro predstaviti cjelovite izmjene poreznog sustava koje bi na snagu mogle stupiti već početkom 2017. Plan je da u iduća dva ili dva i pol mjeseca izađemo s jednim cjelovitim rješenjem promjena u poreznom sustavu koje ćemo onda i javno prezentirati, kazao je Marić i dodao da su nakon nakon temeljite analize i iznalaženja cjelovitog rješenja, prve promjene moguće početkom iduće godine.

Porezni sustav treba učiniti jednostavnijim, treba biti transparentan, učinkovit i konkurentan, kako bi poduzetnici imali zadovoljavajuću razinu porezne stabilnosti i poticajnu atmosferu za investicije, istaknuo je ministar, svjestan da poduzetnicima treba porezna stabilnost i predvidivost.  Rekao je i kako država mora i može utjecati na olakšanje poslovanja poduzetnika, odnosno na administrativne barijere koje ih koče: jako bitna stvar je javna administracija, koja ne smije biti sama sebi svrha. Ona mora biti servis i partner kako poduzetnicima tako i građanima i cijelom društvu. Ona je specifična, rigidna i velika, ali ne mogu reći da je u potpunosti neučinkovita. 

Istaknuo je da se ove godine planira deficit ukupne opće države od 2,6 posto BDP-a, a da u isto vrijeme Hrvatska plaća 3,6 posto BDP-a kroz kamate. To je velik novac, rekao je ministar te dodao kako smo danas dva ranga ispod investicijskog rejtinga i kako to treba promijeniti. Stabilizacija javnog duga i njegov silazni trend je ono čime planiramo ‘napasti’ rejting agencije, poručio je Marić.

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

15 − five =