Ministar Marić o odgodi izdavanja euroobveznica: transakcija nije upitna, ali možemo postići bolju i jeftiniju cijenu

Ministar Marić o odgodi izdavanja euroobveznica: transakcija nije upitna, ali možemo postići bolju i jeftiniju cijenu

Nakon jučerašnjeg povratka iz Londona gdje je pokušao plasirati državne obveznice, ministar financija Zdravko Marić danas je održao konferenciju za novinare s koje je pojasnio kako transakcija nije neuspjela, nego samo odgođena!

“Proces izdavanja obveznica su procesi koji traju tjednima. To smo intenzivno radili i dalje na tome radimo. Ovaj tjedan smo imali vrlo konstruktivnih sastanaka po Njemačkoj i Londonu s investitorima koji su i prije ulagali u hrvatske gospodarske papire”, istaknuo je Marić, kazavši kako je Hrvatska na tragu projekcija Vlada, kao i da su preporuke Europske komisije vrlo pozitivni. Dodao je kako i MMF vidi napredak Hrvatske na ekonomskom planu.

“Postoji veliki interes. Transakcija kao takva uopće nije upitna. Uvjeti ovise o domaćim, ali i eksternim čimbenicima, od političke situacije do referenduma u Velikoj Britaniji. Dakle, transakcija nije neuspjela ili nije točno da se nije dogodila. Jednostavo, odlučili smo je odgoditi kako bismo time kasnije postigli bolje rezultate. Čeka se optimalan trenutak. Vodimo računa o ukupnoj cijeni i trošku koji ćemo plaćati, ako smo procijenili da možemo kasnije u nekom trenutku proći bolje i jeftinije, ta je odluka vođena time“,  istaknuo je Marić. Dodao je da su gospodarski trendovi, poput rasta BDP-a, industrijske proizvodnje, potrošnje, građevinskog sektora,  turizma, razlog očekivanja da Hrvatska može dobiti bolju cijenu.

„Što se tiče izvršenja proračuna, odgodom ništa ne dolazi u pitanje“, nastavio je ministar, „ni plaće, ni mirovine, ni socijalna davanja ni servisiranje obaveza Vlade“. Kazao je da se sve odvija u skladu s vremenskim planom Vlade. Ministar Marić je pojasnio da i na tvrtke i građane, kada se gleda iz perspektive ukupnog gospodarstva, posredno utječe cijena zaduživanja. „Želimo cijenu duga spustiti  za sve. Rejting ne možemo preko noći promijeniti, ali činimo sve da bi se što prije promijenio“, zaključio je.

Na novinarski upit zašto je iznenada otkazana današnja sjednica Vlade bez objašnjenja, ministar financija je kazao kako su se dvije žurne točke dnevnog reda riješile telefonskim putem. “To je sve vrlo transparentno. Ništa se specijalno nije dogodilo”, komentirao je bez puno obrazlaganja.

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

six − five =