Ministar Tolušić: do kraja godine Hrvatska će povući dvostruko više novca iz EU fondova nego u 2015.

Ministar Tolušić: do kraja godine Hrvatska će povući dvostruko više novca iz EU fondova nego u 2015.

SLAVONSKI BROD – Ako SDP namjerava povlačiti još više novca iz EU fondova, to je sigurno hvalevrijedno, jer su povukli iznimno malo. Ali, kako su radili i koliko su povlačili bojim se da s njima to više ne bi išlo u dobrom smjeru. Načinom rada ove Vlade na čelu s HDZ-om, pokazujemo  kako se zaista treba raditi. Mi smo u šest mjeseci povukli istu količinu sredstava iz EU fondova, kao prošla Vlada u cijeloj 2015. godini. Do kraja 2016. godine taj ćemo iznos udvostručiti u odnosu na 2015. godinu. Prema tome to je jedini pokazatelj kako se i na koji način treba odrađivati posao vezan za EU fondove – izjavio je ministar regionalnog razvoja i EU fondova Tomislav Tolušić  (HDZ) u Slavonskom Brodu, gdje je zajedno s ministricom socijalne skrbi Bernardicom Juretić (HDZ), prilikom radnog posjeta Brodsko posavskoj županiji, nazočio svečanom potpisivanju Ugovora o projektu prekogranične suradnje  između Brodsko posavske županije i Grada Šabca  vezano uz transnacionalnu spremnost za izvanredne situacije u slivu rijeke Save.

Radi se o projektu iz IPA II prekograničnog programa Hrvatska-Srbija 2007-2013,  čija je ukupna vrijednost gotovo 900 tisuća eura. Uz  razvojnu agenciju Brodsko posavske županije CTR,  partneri na projektu su županijski Zavod za hitnu medicinu,  HGSS – Stanica Slavonski Brod, županijska Vatrogasna zajednica i Zavod za javno zdravlje Sabac.   Ugovor su potpisali župan Danijel Marušić i ravnateljica Hrvatske agencije za regionalni razvoj Matilda Copić.

„Ovaj Ugovor koji smo potpisali i na osnovu kojega ćemo moći nabaviti opremu potrebnu za sve službe iz sustava zaštite i spašavanja, sigurno će doprinijeti lakšoj borbi s eventualnim elementarnim nepogodama poput katastrofalnih poplava koje su pogodile naše područje prije dvije godine. Županija će investirati oko 150 tisuća kuna, a ostatak se pokriva iz EU fondova“, istaknuo je župan Danijel Marušić, te zahvalio svim partnerima na projektu.

„Vrijednost ugovora je gotovo 900 tisuća eura, od čega je 445 tisuća namijenjeno službama za zaštitu i spašavanje u Brodsko posavskoj županiji, a preostalo za područja koja su poplavom bila pogođena u susjednoj Srbiji. Samo 330 tisuća eura vrijedna je medicinska i druga logistička oprema koja će se nabaviti, a koja će dobro doći u spašavanju u hitnim intervencijama, za koje se nadam da ih neće biti“, kazala je ravnateljica Agencije za regionalni razvoj Matilda Copić.

Uskoro i natječaj za energetsku obnovu kuća

IMG_9196[1]I ovom je prigodom ministar Tolušić podsjetio na prošli tjedan objavljenih sedam natječaja za bespovratna sredstva iz EU fondova u ukupnoj vrijednosti većoj od 2 milijarde kuna, te najavio da će uskoro biti objavljeni i javni pozivi jedinicama lokalne i regionalne samouprave za izgradnju poduzetničkih inkubatora, potpornih institucija i slično. Također, do kraja kolovoza očekuje se i natječaj za energetsku obnovu. „Moram reći da taj natječaj malo kasni, jer  želimo postići  da građani, pa evo i Brodsko posavske županije, imaju poticaje do 100 posto za obnovu svojih kuća i stanova, a ne 50 posto koliko je sada  previđeno i to je jedni razlog zbog kojega natječaj kasni“, istaknuo je ministar Tolušić.

Pomoćnik ministra Dragan Jelić podsjetio je da se ide i u izmjene Operativnog programa za konkurentnost i koheziju u koji će se implementirati i projekti za škole, dječje vrtiće, školsko sportske dvorane, ali povećati i investicije za zdravstvo.

Nema nesporazuma oko gospodarenja otpadom

IMG_9218[1]Ministar Tolušić potaknuo je predstavnike Brodsko posavske županije, Razvojne agencije, predstavnike gradova i općina, i sve dionike na pripremi projekata za EU fondove neka nastave istim pa i još jačim intenzitetom povlačenja sredstava iz EU fondova, po čemu Brodsko posavska županija za sada prednjači u ovom dijelu Hrvatske.

Na upit novinara, Tolušić je demantirao  da je bilo nesporazuma s ministrom zaštite okoliša vezano uz Plan gospodarenja otpadom rekavši da ima odličnu suradnju sa svi ministrima i z HDZa i iz MOST-a. Dodao je da je siguran da će HDZ formirati i slijedeću Vladu a o imenima za ministre nije želio licitirati.  Nakon radnog sastanka u županijskoj upravi, kojemu su nazočili i načelnici općina, ministar Tolušić je posjetio i dva uspješna poduzetnika iz Brodsko posavske županije: tvrtke Simplex d.o.o u općini Gornja Vrba i  Scudeller d.o.o u općini Sibinj.

Ministrica Juretić: u predizbornoj smo kampanji, ali služimo narodu

IMG_0916„Još od početka svog mandata kao ministrica posjećujem sve ustanove i udruge iz sustava socijalne skrbi, posebno one koje Ministarstvo financira, jer želim upoznati sve te ljude koje rade, posebno vezano za skrb o starijima, nemoćnima, bolesnicima, djecom. Radujem se što mogu biti i u Slavonskom Brodu. Naravno da je sve to i u sklopu predizborne kampanje, jer da nije, ni kolega Tolušić ni ja ne bismo sjedili u Zagrebu. Uostalom, svima nam je cilj da služimo narodu koji nas je izabrao“, kazala je pak ministrica socijalne skrbi Bernardica Juretić koja je u Slavonskom Brodu posjetila Dom za stare i nemoćne te Centar za pružanje usluga u zajednici „Kuća sretnih ciglica“.

Vezano uz skrb za starije i nemoćne ministrica Juretić je istaknula kako je ministarstvo odobrilo i prvu potporu za skrb o devet osoba s Alzheimerovom bolesti o kojima skrbi udruga iz Slavonskog Broda. Slavonskobrodski Dom za stare i nemoćne u vlasništvu je Brodsko-posavske županije i trenutačno skrbi o 232 štićenika. Marija Filipović, ravnateljica Doma kaže kako je interes za smještaj starijih osoba u ovu ustanovu vrlo veliki, trenutačno ih je 1.200 na listi čekanja, a godišnje prime tek 60 novi korisnika.

Komentirajući kritike koje su uslijedile nakon odustajanja od uvođenja potpora za novorođene bebe u visini 1.000 eura ministrica Juretić kazala je kako se zapravo ne odustaje od pomoći.  “Mislim da će predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ovih dana izaći sa širim programom mjera. Ova od 1.000 eura je bila samo jedna, a cilj je donijeti i druge razne demografske poticaje”, rekla je ministrica Juretić te pojasnila kako će novi zakon pokriti i bebe rođene od 1.rujna, jer zakon omogućava da se retroaktivno obuhvate i bebe koje su rođene i prije njegovog usvajanja.

Ivica Vlašić

 

 

 

 

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

nine + nine =