Ministri poljoprivrede EU o problemima mljekarstva i svinjogojstva

Ministri poljoprivrede EU o problemima mljekarstva i svinjogojstva

U Luxembourgu su se sastali ministri poljoprivrede i ribarstva zemalja članica EU. Razgovaraju o problemima koji pogađaju pojedine poljoprivredne sektore, poput mljekarstva, svinjogojstva te voća i povrća. Na zahtjev Austrije ministri će razgovarati o ruskim sankcijama. A na zahtjev Poljske o produženju rokova za podnošenje zahtjeva za financijskom pomoći poljoprivrednika pogođenih ruskim sankcijama. Na sastanku je i ministar Davor Romić. Hrvatskoj na raspolaganju 2,2 milijuna € za konzumiranje mlijeka, voće i povrća u školama.

Na današnjem vijeću usvojena je odluka o promicanju konzumacije mlijeka, voća i povrća u školama. Za taj je program predviđeno 250 mil. eura podrške iz budžeta EU-a –  100 milijuna za mlijeko i 150 za voće i povrće. Novac će se dodijeliti školama država članica, a one je mogu prilagoditi svojim obrazovnim i lokalnim prilikama. U prijedlogu je naglasak stavljen i na obrazovnim aktivnostima vezanim uz prehrambene navike –  uključujući i posjet farmama. Ova će se regulacija primjenjivati od kolovoza 2017. Program mlijeko u školama pokrenut je još 1977. , a od 2009 proširen je i na voće i povrće. Hrvatskoj će biti na raspolaganju 2,2 milijuna eura – 840 tisuća eura za mlijeko, a ostatak za voće i povrće, izjavio je ministar poljoprivrede Davor Romić. Smatra da se radi o jako dobrom projektu. U njega se mogu uključiti i domaći proizvođači.

Problemi u sektoru mljekarstva

Europski poljoprivrednici već su 2 godine pogođeni niskim cijenama mlijeka, mesa te voća i povrća. Prihodi eruopskih poljoprivrednika u prosjeku su manji za 25%. nego prije krize. Mlječni sektor prvo je pogodilo ukidanje kvote na mlijeko zbog čega su mnogi mljekari počeli proizvoditi vise. Paralelno s tim dogogodilo se da je potražnja na svjetskom tržištu za svježim mlijekom pala, što zbog promijne u prehrambenim navikma, što zbog embarga koje je Rusija nezadovoljna nametnutim sankcijama uvela za voće, povrće, mlijeko i svinjetinu iz EU-a.

Zbog tih razloga cijene mlijeka, mesa i voća nezaustavljivo padaju. Europska unija uvela je prošlu jesen protukrizne mjere pomoći, a ministri stalno analiziraju učinke tih mjera na tržištu. Na posljednjem sastnaku prije mjesec dana Komisja je predložila još neke dodatne mjere uključujći i jednokratnu bespovratnu pomoć od 15.000 eura po domaćinstvu kao i fincijsku stimulciju za mljekare koji plasiraju manje mlijeka na tržište. Cilj je povećati otkupnu cijenu mlijeka koja je u mnogim zemljama ispod proizvodne. Danas bi trebali nastaviti razgovor o aktivaciji dodatnih mjera.

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

16 − 2 =