Mladi Zagrepčanin Tomislav Palatinuš svoju poslovnu ideju i zaposlenje ostvario u Austriji

Mladi Zagrepčanin Tomislav Palatinuš svoju poslovnu ideju i zaposlenje ostvario u Austriji

Kada mladi čovjek iz Hrvatske, koji je nedavno diplomirao, u naizgled bezuspješnoj potrazi za poslom u svojoj Domovini dobije priliku zaposlenja u prestižnoj tvrtki u drugoj zemlji i to zahvaljujući sjajnoj poslovnoj ideji koji u Hrvatskoj nisu prepoznali, tada je to vrijedno svake medijske pozornosti i priznanja na postignutom uspjehu.

Riječ je o mladom Zagrepčaninu Tomislavu Palatinušu, koji je prije dvije godine diplomirao na izvanrednom studiju Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu. Njegova poslovna ideja o primjeni suvremene tehnike obrade rezanjem u proizvodnji prihvatljivoj okolišu,  koju je prikazao i kroz svoj diplomski rad svidjela se menadžmentu austrijske tvrtke  STM Stein-Moser GmbH te su mu nedugo nakon prezentacije ponudili posao, a sada, kako doznajemo, priprema i jedan patent.

“Radi se o industriji rezanja abrazivnim vodenim mlazom,  pri čemu se  koristi abrazivni pijesak za rezanje koji se u biti ne troši do kraja. Moja ideja je bila da se taj pijesak reciklira i iznova koristi što donosi uštedu 50 do 60 posto u proizvodnji. U Hrvatskoj nema poduzeća koje se konkretno bave takvim načinom rezanja materijala i nije baš lako prilagoditi takav proizvod našim tvrtkama, a još teže ponuditi na tržištu. Put me usmjerio u Austriju i gospodinu Jurgenu Moseru koji me angažirao, i evo sad sam već dvije godine zaposlenik u njegovoj tvrtki. Iskustva su jako dobra, u toj tvrtki rade mladi ljudi, dobro sam se uklopio i zadovoljan sam“, rekao nam je Tomislav Palatinuš koji je zajedno s g. Moserom o svom primjeru uspjeha govorio i sudionicima 10. znanstvene manifestacije Strojarski izazov, održanoj na Strojarskom fakultetu u Slavonskom Brodu, 19. svibnja.

„Zadovoljstvo mi je vratiti se u Slavonski Brod i na fakultet na kojemu sam studirao, s kojega imam jako dobra iskustva, ovdje su profesori iznimno pristupačni, što se očitovalo i kroz rad na mojemu projektu. Kad sam profesorima i mentoru iznio svoju ideju, maksimalno su mi pomagali u tome, pa i njima mogu zahvaliti na svome uspjehu“, ističe Palatinuš koji mladim studentima i budućim inženjerima zaista može biti primjerom dobrog poslovnog uspjeha.

Svog bivšeg studenta Tomislava rado se sjeća i dekan Strojarskog fakulteta prof. dr. sc. Ivan Samardžić. „Njegova ideja očito nije doprla do pravih ljudi u Hrvatskoj, pa se obratio austrijskoj tvrtki, odakle su ga pozvali i ponudili mu suradnju. Mogu reći da je to veliki dobitak i za njega osobno, ali i za nas koji smo kao obrazovna i znanstvena institucija ponosni na Tomislava, kao i na druge naše studente, danas stručnjake i u Hrvatskoj i diljem svijeta“, kazao je dekan Samardžić.

Ivica Vlašić

 

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

eight + fourteen =