Mnogobrojni skandali unutar Ubera dovode do promjena u Izvršnom odboru komapnije

Mnogobrojni skandali unutar Ubera dovode do promjena u Izvršnom odboru komapnije

Travis Kalanick, jedan od Uberovih suosnivača, dao je ostavku sa mjesta glavnog izvršnog direktora nakon šestomjesečnih skandala koji su se događali unutar kompanije. Kalanickova ostavka bila je prouzročena zbog izrazitog nezadovoljstva od strane pet najvećih Uberovih financijera. Iako Kalanick daje ostavku sa mjesta Izvršnog direktora, on i dalje ostaje član odbora kompanije.

Ostavka dolazi tek tjedan dana nakon skandala o njegovim nedolascima na sastanke u kojima se odlučivalo o restrukturiranju veleprodaje unutar kompanije. Osim skandala sa zakonima, kojima je Uber sklon od samog osnutka kompanije, kompaniju je potresao skandal sa bivšom zaposlenicom koja je u veljači ove godine, javno istupila i izjavila kako je svakodnevno trpjela seksualno zlostavljanje na poslu.

Upravo zbog mnogobrojnih tužbi i skandala sa zakonima, Uber se javio bivšem američkom državnom odvjetniku Ericu Holderu, kako bi im on pomogao u restrukturiranju takozvane kulture poslovanja, te istražio što točno uzrokuje probleme. Rezultati istrage objavljeni su prošlog utorka, te ukazuju na brojne probleme u načinu poslovanja kompanije, osim mnogobrojnih problema, Eric Holder smatra da se glavno izvršnom direktoru Ubera, Travisu Kalanicku trebaju smanjiti oblasti unutar kompanije. Uberovih pet glavnih investitora posjeduju četvrtinu njihovih dionica, od kojih je 40% dionica sa pravom glasa, u tom slučaju može se reći da upravo tih pet investitora odlučuju o sudbini kompanije. Investitori, potaknuti rezultatima istrage provedene od strane Erica Holdera, zahtjevali su Travisovu ostavku sa pozicije glavnog izvršnog direktora.

Osim Travisa, svojevoljno ili ne, Uber ove godine napušta više članova izvršnog odbora, od kojih valja istaknuti, Jeff Jones koji je obnašao ulogu predsjednika Ubera, potpredsjednik inženjerstva Amit Singhal, voditeljica Odjela za kulturu i komunikaciju Rachel Whetstone, potpredsjednik za rast i proizvodnju Ed Baker te voditelj financija, Gautam Gupta.

 

Autor: PoslovniPortal.hr

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

four × five =