Načelnik Općine Sibinj Josip Pavić: ‘očekujem još jedan mandat i 10 vijećnika u općinskom vijeću’

Načelnik Općine Sibinj Josip Pavić: ‘očekujem još jedan mandat i 10 vijećnika u općinskom vijeću’

SIBINJ – Da se predanim i odgovornim radom i ustrajnošću pred svim izazovima zaista može puno postići u lokalnoj zajednici, potvrđuje primjer uspješnog vođenja jedne slavonske općine i njezina načelnika. Riječ je o općini Sibinj u Brodsko posavskoj županiji, nedaleko Slavonskog Broda i  mladom i ambicioznom načelniku Josipu Paviću (HKS) koji je, zajedno sa svojim timom suradnika, u svega nekoliko godina tu Općinu izvukao iz višemilijunskih dugovanja, naslijeđenih od svoga prethodnika, te uveo reda u upravljanju općinskim financijama i usmjerio primarno djelovanje na razvojne projekte i fondove Europske unije. Danas Josip Pavić s ponosom govori o hvalevrijednim razvojnim projektima ostvarenih u njegovom mandatu, a koji su žiteljima općine Sibinj, napose mladima, vratile nadu u bolju budućnost.

„Svakako sam zadovoljan svime što smo postigli u proteklih nekoliko godina u općini Sibinj, a iza čega stoji rad i mene kao načelnika i mojih najbližih suradnika, cijele općinske uprave. Prvo i osnovno nam je bilo da se riješimo naslijeđenog duga. Prihvatili smo sve probleme koje smo naslijedili i riješili smo ih. Ponosan sam na svoje suradnike, općinske vijećnike i sve mještane koji su mi u ove protekle četiri godine iskazali podršku u tom teškom poslu sređivanja naše kuće. Zaista, prihvatili smo se posla kao da je riječ o našim vlastitim domovima. Što zapravo i jest naš dom, cijela naša zajednica i općina u kojoj živimo. Zato nisam odustao ni posustao pred svim izazovima i preprekama. Trećeg dana nakon što sam stupio na dužnost načelnika, sjećam se, bio sam pozvao inspekciju ministarstva financija. Na upit za savjet odakle da krenemo s tolikim dugovima, inspektor mi je rekao da bi on na mom mjestu sutra odmah podnio ostavku i da se tu ništa ne može učiniti. Nisam se obeshrabrio,  nego sam zasukao rukave i počeo rješavati jedan po jedan problem. Bilo je tu svega, kucanja u prazno i višednevnih čekanja u hodnicima brojnih državnih institucija u Zagrebu i u Slavonskom Brodu, ali bio sam uporan i nisam odustao. Svi mi moramo dati doprinos zajednici u kojoj živimo. Vjerujem da to naši mještani prepoznaju, a svi s kojima surađujemo imaju za moj tim riječi hvale i to mi je jako drago“, rekao nam je načelnik Josip Pavić, prisjećajući se protekle četiri godine svog uspješnog rada u vođenju Općine Sibinj.

Općine u koju, u vremenu kada svjedočimo egzodusu mladih iz Slavonije, dolaze nove obitelji, pa ovdje govorimo o svojevrsnoj stabilizaciji iseljavanja.  Pokreću se na području te općine veliki infrastrukturni projekti. Jedan od najvećih svakako je izgradnja kanalizacijske mreže koju će općina konačno dobiti, nakon 26 godina postojanja. „Riječ je o 130 milijuna kuna vrijednom projektu ‘Brod 2’, – izgradnji sustava vodoodvodnje na podruju općine Sibinj, koja je u samom početku projektiranja trebala biti duga 33 kilometra, ali smo se uspjeli izboriti za 46 kilometara kanalizacijske mreže. Iznimno vrijedan projekt koji bi s izgradnjom trebao krenuti ove godine. Bit će to jedna od najvećih infrastrukturnih investicija u Brodsko posavskoj županiji kojega će s 85 posto sufinancirati Europska unija iz kohezijskih fondova, a preostalo Republika Hrvatska, Grad Slavonski Brod i Općina Sibinj. Važno je naglasiti da priključak na kanalizacijsku mrežu stanovnici općine Sibinj neće ništa morati platiti, ali će se biti dužni spojiti s cijevima koje će im biti postavljene na njihovim parcelama“, ističe načelnik Pavić.

Drugi, također iznimno vrijedan projekt je i izgradnja 11 kilometara vodovodne mreže, za čije je projektiranje u prošloj 2016. godini Općina izdvojila pola milijuna kuna.  Cijeli je projekt u fazi ishođenja lokacijske dozvole, slijedi građevinska, pa načelnik očekuje već u ljeto raspisivanje javnog natječaja i ujesen početak radova na izgradnji vodovodne mreže.  U projektnom timu su predstavnici Hrvatskih voda, Vodovoda d.o.o. Slavonski Brod i u ime općine Sibinj zamjenik načelnika Tomislav Topalović koji intenzivno rade na tome.

 

Treći projekt, vrijedan 5 milijuna kuna, je izgradnja Dječjeg vrtića. „To je nešto što je spremno, uključujući kompletnu projektnu dokumentaciju i građevinsku dozvolu.  I s nestrpljenjem iščekujemo raspisivanje javnog natječaja iz mjere 7.4. Programa ruralnog razvoja. Zadnja informacija je da bi trebao biti u mjesecu travnju. Dugo se već govori o tome, ali, moramo biti strpljivi ako projekt Dječjeg vrtića želimo kandidirati za taj program. Sutra bismo ga mogli početi graditi, ali onda se ne bismo imali pravo kandidirati. Ne želimo biti neodgovorni. Za to vrijeme Općina nastoji pomoći roditeljima, te im sufinancira boravak njihove djece u igraonici, sudjelujući u projektu Aktivni roditelji za lokalnu zajednicu. Potpuno financiramo predškolski odgoj, te s 300 kuna po djetetu sufinanciramo prijevoz polaznika dječjih vrtića u Slavonski Brod“, naglašava načelnik Pavić.

 

U planu građenja za ovu godinu još je niz infrastrukturnih projekata koje je Općina Sibinj uvrstila u svoj proračun: izgradnja pješačkih staza u Sibinju i Bartolovcima (nastavak)  kroz cijelo naselje Gornji Andrijevci (ukupno 345 tisuća kuna); gradnja i rekonstrukcija ceste  u ulici Bagrema u Sibinju (150 tisuća kuna) i u ulicama Vukovarskoj, Livade, Diljskoj, Đurinoj i Ribarskoj u Slobodnici (50 tisuća kuna); izgradnja energetski učinkovite javne rasvjete u Bartolovcima i u Sibinju – ulice Kvaterinkova i sv. Ivana Krstitelja (ukupno 230 tisuća kuna); izgradnja ograde na mjesnim grobljima u Bartolovcima i Jakačini Maloj (400 tisuća kuna).

„Već je puno toga započeto i puno je uloženo kroz ovih nekoliko godina u razvoj infrastrukturnih objekata, iz  izvornih proračunskih sredstva oko 4 milijuna kuna. Zadnji projekt koji smo započeli  i moramo ga nastaviti već ovog proljeća je izgradnja pješačke  staze u Bartolovcima, završili smo 2 kilometra, preostaje još 350 metara. Nastavljamo s energetskom obnovom zgrada mjesnih domova, i puno ulažemo u energetski učinkovitu javnu rasvjetu zahvaljujući čemu smo uštedjeli značajne iznose za potrošnju energije. Na sve moguće pokušavamo uštedjeti gdje god možemo. Možda nas je i naslijeđena situacija osvijestila i uozbiljila da ubuduće više štedimo i da vodimo brigu o svakoj kuni“, kaže Pavić.

Općina Sibinj je jedna od rijetkih općina koja intenzivno  provodi tri vrijedna socijalna programa: Pomoć u kući (za 70-ak korisnika – starijih i nemoćnih osoba), Revitalizacija javnih površina (javni radovi), te Mladi za EU (stručno, na pripremi projekata za EU fondove). „Kroz sva tri programa u nekoliko je godina zaposleno više od 150 osoba s područja općine, koje su bile dugotrajno u evidenciji Burze rada. Svakom roditelju isplaćujemo jednokratnu naknadu od 1000 kuna za novorođeno dijete, prošle godine stipendirali smo 5 studenata, a ove godine dodijelit ćemo 10 stipendija od po 500 kuna mjesečno“,  istaknuo je sibinjski načelnik.

Sve ovo i još puno nespomenutog, realizirano u njegovom načelničkom mandatu u protekle četiri godine, Josipu Paviću čvrst je temelj za novu kandidaturu za još jedan mandat na predstojećim lokalnim izborima. To uostalom od njega zahtjeva i većina mještana s pravom glasa, koji su prepoznali da je zaista marljiv i da voli svoju općinu. „Mislim da bi od mene i bilo odgovorno da nastavim  boriti se za daljnji razvoj općine Sibinj. Uostalom, pokazali smo da se puno toga može ostvariti kad imamo normalne uvjete i kad ljudski, odgovorno, pošteno i predano radimo na korist i u interesu svih mještana naše općine. U slijedećem mandatu stoga s pravom očekujem sigurnih 10 mandata u Općinskom vijeću, i vjerujem da nam naši ljudi još jednom ukazati povjerenje“, zaključuje načelnik Josip Pavić.

 

Ivica Vlašić

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

seventeen + fourteen =