Nakon 25 godina, brodska Medicinska škola na jesen ponovno uvodi zanimanje zdravstveno- laboratorijski tehničar

Nakon 25 godina, brodska Medicinska škola na jesen ponovno uvodi zanimanje zdravstveno- laboratorijski tehničar

SLAVONSKI BROD – Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo je suglasnost srednjoj Medicinskoj školi u Slavonskom Brodu za uvođenje dva nova odgojno obrazovna smjera i to za zanimanje zdravstveno laboratorijski tehničar/ka, te za zanimanje njegovatelj/ica starih i nemoćnih osoba – TES, namijenjen učenicima s posebnim potrebama. Bit će to prvi put nakon punih 25 godina da brodska Medicinska škola ponovno  upisuje novu generaciju učenika koji će se već od iduće 2017/2018. školske godine, dakle na jesen, imati priliku školovati za zdravstveno laboratorijskog tehničara/ku, popularnije nazvano laboranti.

Prema riječima ravnateljice prof. Jelene Jelinić Bošnjak, imenovano je stručno povjerenstvo, u kojemu su više stručne savjetnice u Ministarstvu Vesna HrvojŠic i Vlatka Klašnja, a koje su ovih dana obavile uvid u dokumentaciju koju je škola u početnoj fazi morala pripremiti prije samog podnošenja zahtjeva te provjerili udovoljava li škola materijalnim i kadrovskim uvjetima za izvođenje ova dva odgojno obrazovna smjera.

„Istodobno, Medicinska škola je u suradnji s Brodsko posavskom županijom krenula u opremanje 150 tisuća kuna vrijednog školskog praktikuma za kemiju. Dobar dio je već spreman, a ostatak opreme i potrošni materijal je u procesu nabavke. Taj školski praktikum, dakle, još nije završen. No, za prvu i drugu godinu u kojemu učenici imaju opće obrazovne predmete neće im ni trebati. Ipak, moramo ga imati kako bismo dokazali da ćemo taj praktični dio nastave moći izvoditi u 3. razredu. Olakotna okolnost nam je bila što smo uspjeli sklopiti i ugovor s Općom bolnicom dr. Josip Benčević u Slavonskom Brodu prema kojemu je našim učenicima omogućeno odrađivanje praktične nastave u bolničkom laboratoriju, u školskoj godini 2017./2018., i to pod vodstvom magistrice Milene Tadijanović, specijalistice medicinske biokemije. Sve ostalo možemo odrađivati u našoj školi, pod vodstvom naših stručnih nastavnika“, kaže prof. Jelinić Bošnjak.

Da je ovaj smjer, zdravstveno laboratorijski tehničar/ka, zaista potreban, dokazuje i velika potražnja istoga na tržištu rada, posebno u bolnicama. Medicinska škola poslala je i zahtjev za uvođenje obrazovnog smjera farmaceutski tehničar/ka, jer je to trenutačno najdeficitarnije i najtraženije zanimanje na tržištu rada. Međutim, uvjete za uvođenje toga smjera škola ne ispunjava, jer nema galenski laboratorij. No, kaže ravnateljica, u planu je opremiti i galenski laboratorij koji je vrijedan nekoliko stotina tisuća kuna.

„Kad je riječ o smjeru njegovatelj/ica starijih i nemoćnih osoba – TES, to je trogodišnji smjer za učenike s posebnim potrebama, maksimalni broj učenika u razredu bio bi deset, kadrove za njihovo opće obrazovanje imamo, a vjerojatno ćemo trebati zaposliti i jednog rehabilitatora koji bi pratio te učenike u tijeku nastave. Učenici će praktičnu nastavu zdravstvene njege i neke druge predmete odrađivati u brodskom Domu za starije i nemoćne, zahvaljujući ugovoru o suradnji koji je Medicinska škola sklopila i s upravom Doma. Velika hvala na tome ravnateljici Doma Mariji Filipović. Taj novi smjer pružit će djeci s posebnim potrebama iz naše županije mogućnost srednjoškolskog obrazovanja za jedno humano zanimanje (osim pomoćnog bravara i pomoćnog slastičara), dostupno i djevojkama“, kaže Jelena Jelinić Bošnjak.

Dakle, za slijedeću školsku godinu Medicinska škola upisuje po jedan razred za smjerove: medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege (26 učenika), fizioterapeutski tehničar/ka (26), zdravstveno laboratorijski tehničar/ka (26), i njegovatelj/ica starijih i nemoćnih osoba (10).  Prema projekcijama za slijedeće dvije školske godine, Medicinska škola će s 12 doći na 18 razrednih odjela. „Nama nije cilj školovati učenike za zanimanja za koja neće moći naći posao, nego nam je plan svake druge godine rotirati jedan smjer; za slijedeću godinu, dakle, imat ćemo zdravstveno laboratorijske tehničare, a godinu potom planiramo smjer sanitarni tehničar“, naglašava ravnateljica Jelena Jelinić Bošnjak.

Ono što im sada slijedi priprema je nastavnog plana i programa za njegovatelje/ice za redovne učenike, što bi omogućilo i slijedeći ambiciozni korak Uprave Medicinske škole, a to je  pokušati se registrirati kao Ustanova za obrazovanje odraslih, predvidivo već za 2018./2019. školsku godinu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ivica Vlašić

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

5 × 2 =