Novi prigovori Europske komisije Hrvatskoj: ‘skupi ste i kasnite…’

Novi prigovori Europske komisije Hrvatskoj: ‘skupi ste i kasnite…’

Nakon što je objavila rujanski paket povreda propisa po državama članicama, u slučaju Republike Hrvatske Europska komisija utvrdila je povrede u nekoliko sektora.

Smatraju da kasnimo s razvojem digitalnog tržišta i da bi troškovi brzog interneta trebali biti 30 posto niži. Komisija je uputila službenu opomenu Hrvatskoj jer još nije prenijela te mjere u svoje zakonodavstvo.

Europska komisija poziva Hrvatsku i da ukine diskriminatorna pravila u pogledu ribolovnih dozvola. Godišnje ribolovne dozvole izdaju se samo osobama s prebivalištem u Hrvatskoj, dok drugi mogu dobiti jedino dozvole koje vrijede do 30 dana. Posjetitelji koji žele loviti ribu cijelu godinu, moraju kupiti 12 mjesečnih dozvola, što je 16 puta skuplje od godišnje dozvole.  Europska komisija tu praksu smatra diskriminatornom i neusklađenom s Direktivom o uslugama.

Hrvatsku se uz Grčku, Irsku, Italiju i Portugal poziva da poboljša i razmjenu informacija radi borbe protiv terorizma. Naime, Hrvatska još nije osigurala automatsku razmjenu podatka o DNK, otiscima prstiju te registraciji vozila.

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

19 + eleven =